Близо 190 лева ще ни струва седмица детски лагер на морето

  • 01 юни 2017 07:21

  • 1769
  • 0
Близо 190 лева ще ни струва седмица детски лагер на морето
©

Това лято се очаква в България да почиват близо 4000 деца от Русия - по различни програми за отдих българчетата ще летуват основно в градски лагери, а тези по морето ще ни струват близо 190 лева, коментира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки.

Голяма част от руските деца ще почиват в центъра в Камчия, очаква се да са пълни и базите в Кранево, както и екстремните или скаутски училища в планините. Затягането на режима на лагерите в Русия и намаляването на броя им не се очаква да доведе до ръст на интереса на руските родители да пращат децата си на почивка у нас, коментира експертът.

Засега няма интерес към ученически лагери в България от други страни от Източна Европа, каза Драганов, като допълни, че има специална програма за ученици от Великобритания, които летуват у нас. По-голяма е частта на студентите, които посещават България по различни програми, свързани с теренни наблюдения, научна дейност и археологически разкопки, като годишно броят им достига 2500 души.

Българчетата, които нямат баба и дядо на село, а родителите им нямат възможност за отпуск, основно ще се възползват от лагерите в градска среда - паркове или планини в близост. Най-често в тях децата си почиват, практикувайки някакъв вид спорт или отдавайки се на творчески дейности. Обикновено тези лагери са средно за около 14 дни.

Според Румен Драганов не се очаква това лято да има повече ученически лагери по българското Черноморие основно заради демографския срив и тенденцията от последните години на намаление на броя на учениците. Основният процент от базата, която се използва за летни лагери по морето или в планина, е между една и три звезди - това са бунгала, почивни станции, училищни стаи, оборудвани с походни легла, хижи или къщи за гости. Рядко децата почиват в хотели с повече от три звезди.

Средно между 160 лв и 190 лева ще излезе това лято лагер за една седмица с включена храна на морето.

Почивките за ученици, основно в страната, са в три направления - екскурзии, организирани от училищата по теми, свързани с учебния процес, което най-често се практикува от езиковите училища и са основно в чужбина. Детските ученически лагери на море или планина с елемент на зелено училище е втората предпочитана от родителите възможност за почивка на българчетата. Към тази група са училищата за предизвикателства, свързани с екстремни ситуации, в които се обучават децата на правилата за нощен преход, правене на заслон, оцеляване в природата, като тук спадат и скаутските училища в страната и в чужбина, отбеляза експертът. Другите детски лагери са тези, които са съпроводени със забавления, организирани от аниматори.

В зависимост от възможностите на семейния бюджет българинът предпочита да комбинира различните форми за детски отдих със семейните почивки, отбеляза Румен Драганов.Училищният психолог Ваня Георгиева коментира за БТА, че най-добрата възраст, в която трябва да започне постепенното формиране на самостоятелност е пети клас. Това е и най-подходящият период, от който можем да помислим дали не е вече време да не дадем свободата на детето за по-дълго отсъствие от дома за участие в летен лагер например.

Приучаването към самостоятелност е продължителен процес, който следва своите етапи от ранно детство, като крайната цел е да научим децата да се справят с житейски ситуации без опеката на възрастни, коментира психологът. В този смисъл ходенето на лагер учи децата как се създават отношения с връстниците извън познанствата в класа, училището, а понякога и квартала, как да носят отговорност, как се живее по правилата на групата, отбеляза експертът.

Семейните почивки не бива да се сравняват и не могат да заменят лагеруването с връстници, защото всяка форма на отдих помага на детето да открие нови умения в общуването и да го подготви към различните роли в света на възрастните.

Психологът съветва преди да изпратим по-малките деца на лагер да им обясним, че ще има ръководители на групата, които са възрастни и опитни и е важно да се спазват инструкциите, за да бъде летуването безопасно. Трябва да им напомним, че проблеми, които не могат между децата да се решат, е добре да бъдат споделени с възрастен възпитател, който придружава децата на лагер, най-малкото, за да чуят още едно решение.

Целта на предварителните разговори преди да изпратим децата на колективна почивка е да стимулираме желанието им да споделят, коментира психологът. Често се случва, провокирани от чувството за свобода, децата да предприемат разнообразни дейности извън определените от ръководителите, показват наблюденията на училищния психолог, който напомня, че подценяването на препоръките на ръководителите може да стане причина лагеруването да не завърши с хубави спомени.

От нас зависи дали ще помогнем на детето плавно да мине в света на отговорностите и да се върне пораснало и щастливо след летен лагер, допълва психологът.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини