Русия експулсира петима молдовски и двама естонски дипломати

  • 31 май 2017 21:11

  • 3655
  • 6
Русия експулсира петима молдовски и двама естонски дипломати
© Getty Images/Guliver

Руското външно министерство обяви, че е разпоредило експулсирането на петима молдовски и двама естонски дипломати в отговор на аналогични решения на Талин и Кишинев, предадоха Франс прес и ТАСС.

Москва е предала на молдовското посолство нота, с която петима от дипломатите в посолството се обявяват за персона нон грата и трябва да напуснат територията на Русия до 72 часа.

"Русия се надява, че Кишинев ще осъзнае контрапродуктивния характер на действията си" по отношение на Москва, се казва в изявление на руското външно министерство. Според него действията на Молдова имат "деструктивен характер, който противоречи на принципите на партньорство и взаимно доверие".

В понеделник молдовското външно министерство разпореди експулсирането на петима руски дипломати от страната, без да уточни причините, припомня АФП. Решението предизвика недоволството на проруски настроения президент Игор Додон, който го определи като провокация и обвини за него поддръжниците на интеграцията с ЕС в собственото си правителство.

Днес руското външно министерство съобщи и за експулсирането на двама естонски дипломати. Те ще имат срок от 5 дни да напуснат страната. Решението е отговор на решението на Талин да експулсира двама руски дипломати, съобщава Ройтерс.

За персона нон грата са обявени генералният консул на Естония в Санкт Петербург Яануса Кирикмяе и ръководителят на Псковската канцелария на естонското консулство в Санкт Петербург Катрин Канарик, съобщава ТАСС. Русия "отново подчертава, че продължаващата деструктивна линия на естонските власти неизбежно ще се отрази по най-негативен начин на двустранните отношения", заявиха представители на министерството, подчертавайки, че "цялата отговорност за последствията от подобна политика тежи на естонската страна"

По-рано беше съобщено, че генералният консул на Русия в град Нарва Дмитрий Казьоннов и консулът Андрей Сургаев ще трябва да напуснат Естония до края на май. Талин отказа да съобщи причините за решението си, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3655 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.06.03 | 20:29

6
Руска му работа! Вместо да се засрамят, че вместо с дипломация, се занимава с шпионаж и саботаж, те приемали "реципрочни" мерки!
ШИБАН ТРОЛ

2017.06.02 | 17:48

4
да го лапаш педал продажен.

2017.06.02 | 17:48

3
НЕ ПЕДАЛ ..А МОДЕРАТОР -ПЕДАЛ ..ПЕДАЛСКА МУ СЛАВОФФФФА РАБОТА ..

2017.06.03 | 20:29

5
педеРуска му работа! ДИКТАТ-сделано в раССий.

2017.06.02 | 17:48

1
ПЕДЕСЛАВОФФА РАБОТА ..ЕВАТ ГО В ГЪЗА ,А ТОЙ ..МРАВКИ МЕ ЛАЗЯТ ПО ДУПЕТО ..
ЪХ

2017.06.02 | 17:48

2
а естонските и молдовските дипломати се занимават с отглеждане на цветя

Добави коментар

Водещи новини