Руският опозиционен лидер Алексей Навални загуби дело за клевета

  • 31 май 2017 18:22

  • 3418
  • 2
Руският опозиционен лидер Алексей Навални загуби дело за клевета
© Gettyimages

Руският опозиционен лидер Алексей Навални загуби делото за клевета, заведено срещу него от руския милиардер Алишер Усманов, предадоха световните агенции.

Навални обвини Усманов в корупция, от която се е облагодетелствал премиерът Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега. Люблинският районен съд в Москва реши, че Навални е публикувал невярна информация, която е навредила на "честта, достойнството и репутацията" на Усманов като бизнесмен.

Съдът стигна до решение само ден след началото на процеса, след като отхвърли над десет искания на защитата на Навални за призоваване като свидетели на Медведев и други високопоставени служители, отбелязва БТА. Навални обвини съда в пристрастност. Според решението на съда опозиционният лидер и блогър ще трябва да свали видеото си от Ютуб и да публикува опровержение, . Навални обеща да обжалва и отказа да се съобрази с решението.

Вие току-що чухте ключовата фраза в присъдата, причината за този процес: "Да се премахне видеото и да се премахне разследването", заяви той пред медиите след излизане от съдебната зала. "Ние няма да направим това. Нашето разследване се основава на факти", добави той.

Дори ако той изпълни нареждането на съда, други може да са съхранили копие на филма и той да продължи да обикаля мрежата. По-рано тази година Навални публикува видеоклип в Ютуб, в който обвинява Медведев, че използва позицията си, за да натрупа състояние, а Усманов - че му е платил подкуп. Досега записът е гледан от над 21 милиона души.

През март поддръжници на Навални организираха протести в близо сто града в Русия заради обвиненията в корупция срещу руското ръководство. Самият Навални беше задържан на протеста в Москва, най-големия в руската столица от няколко години насам. Той прекара две седмици в ареста заради участие в неразрешено събиране. Навални призова за нови протести на 12 юни и негови поддръжници в над 200 селища вече поискаха разрешения за провеждане на протест. Опозиционният лидер заяви, че присъдата би трябвало да накара още повече хора да се включат в тези акции.

Делото е още една от правните спънки пред Навални, който иска да се кандидатира за президент догодина. Предишна присъда за корупция може да му попречи да участва в изборите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3418 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.03 | 17:06

2
Путине , ликвидирай 5 - тата си колона ! Бързо и от дъно !
аз

2017.06.01 | 15:32

1
Да не е луд?! Как после ще подкупва чужди политици да му правят услуги?! А и - все пак - това са чужди граждани! Как ще ликвидира Марин Льо Пен, например?! Френския съд да не е като българския?! Веднага ще хванат и осъдят извършителя!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини