Павлова: Ще имам двама зам.-министри в Министерството за Българското председателство на ЕС (видео)

  • 31 май 2017 12:32

  • 8052
  • 4
Павлова: Ще имам двама зам.-министри в Министерството за Българското председателство на ЕС (видео)
©

Правителството прие Устройствен правилник на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018, съобщиха от правителствената пресслужба.

Със създаването на новото ведомство се утвърждава силна координационна структура, която да изпълнява единствено и само функции по подготовката и провеждането на председателството. Устройственият правилник урежда организацията, реда на дейност, функциите и числеността на персонала на министерството, правомощията на министъра като национален координатор за подготовката и провеждането на Председателството. Регламентират се бюджетни и финансовите въпроси, свързани със създаването на министерството и вливането на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС в структурата на новото ведомство. Предвидени са и съответни промени в нормативните актове, регулиращи въпроси, свързани с подготовката председателството.

Администрацията на министерството е структурирана в четири дирекции – две в общата и две в специализираната администрация. Общата численост на персонала е 70 щатни бройки. Основната дейност по подготовката и провеждането на българското председателство се осъществява от двете специализирани дирекции - „Подготовка и провеждане на Председателството“ и „Комуникация и пресцентър“.

Функциите на дирекция „Подготовка и провеждане на Председателството“ са основно свързани с изготвянето на обобщен календар на събитията, които ще се проведат по време на Председателство. Дирекцията ще изготвя разпределението на събитията от календара на Председателството по сгради, ще отговаря в координация с дирекция „Държавен протокол“ на МВнР за логистичната подготовка и протоколното обслужване на неформалните заседания на Европейския съвет и различните формати на Съвета на ЕС, събитията от парламентарното измерение на Председателството и официалните церемонии по откриването и закриването на Председателството, за ангажирането на доброволци за осъществяване на дейности по Председателството, в т. ч. изпълняващи ролята на лица за свръзка с делегациите.

Дирекция „Комуникация и пресцентър“ в координация с МВнР ще изпълнява Комуникационна стратегия на българското председателство в национален план, ще организира пресцентъра на българското председателството в София. Предвижда се и длъжността говорител на Председателството.

С друго решение правителството възложи на министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена да сключи с „Национален дворец на културата - Конгресен център София“ ЕАД договор за учредяване на безвъзмездно право на ползване върху части от сградата на НДК за срок до 31 декември 2018 г. за нуждите на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС. Това са четири кабинета на първия етаж в главната сграда на НДК и зала 3/3.

На брифинг в Министерски съвет Павлова разкри, че ще има двама заместник-министри. "Те ще имат малко по-различни функции от заместник-министрите в другите министерства. Единият ще отговаря за сигурността, защото в България ще преминат над 20 000 висши лица от цяла Европа и Света. Засега не са известни имената на заместник-министрите. Когато това стане, ще бъдете уведомени незабавно", разкри министърът.

"Министерският съвет направи промени и в Плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. След допълнителен анализ на състоянието на подготовката за Председателството са прецизирани отделни мерки и срокове за изпълнение на залегналите в плана дейности. При определянето на новите срокове са отчетени както идентифицираните към момента закъснения и трудности, така и огромният обем работа, който предстои да бъде извършен в следващите по-малко от 7 месеца до началото на Председателството. Във връзка със забавянето при стартирането на обучения на администрацията, от юни на септември са променени сроковете за провеждане на специализираните обучения от Института по публична администрация и Дипломатическия институт. Месец юли е определен за срок, в който да бъдат приети нормативни промени за въвеждане на мотивационни инструменти за екипа на Председателството", допълни тя.

"В частта за логистиката, поради забавяне в изпълнението, е променен срокът за стартиране на оставащите обществени поръчки във връзка с логистичното осигуряване на Председателството, като крайният срок за обявяването им е м. юни. Удължен е срокът за планиране на дейностите по протоколно обслужване, трансфер, настаняване на делегациите, тъй като този процес е пряко зависим от финализиране на работата по Календара на Българското председателство, която се очаква да приключи през юни. По отношение комуникационната стратегия от март на септември е удължен срокът за изпълнение на дейностите по вътрешното и външното брандиране на „НДК - Конгресен център София“ ЕАД и Дом №2 от Комплекс „Бояна“. Поради забавянето при разработването и приемането на културната програма, съответните срокове са променени от март и април на  юли", заяви Павлова.

"Друга промяна предвижда Министерският съвет да приеме Програмата на Българското председателство през декември, като по този начин ще бъде отчетен в максимална степен постигнатият напредък в рамките на Естонското председателство. Редакцията на решението е съобразена и с последните изменения в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г", добави Павлова.

"Правителството одобри българската позиция за неформалната среща на министрите, отговарящи за политиката за сближаване на ЕС, която ще се проведе на 8 и 9 юни в Малта. Целта е да се проведе дебат относно бъдещето на политиката за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС след 2020 г. Позицията на България е, че стратегическото партньорство между държавите-членки и ЕК трябва да продължи, кохезионната политика трябва да спазва ангажиментите си към всички региони на ЕС и същинската дискусия следва да се насочи към опростяване правилата и процедурите на 531 май 2017 г. европейските фондове. От изключително значение е европейските граждани да бъдат максимално добре информирани за мисията и ролята на политиката, както и за постигнатите резултати с европейските средства", каза още Павлова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
8052 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бойко Борисов

2017.05.31 | 22:19

4
Свинетке-е-е, обичам те!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017.05.31 | 22:14

3
Дали не се насраха вече?
Веселин Василев

2017.05.31 | 22:14

2
И 5-ма да назначите - все тая.

2017.05.31 | 22:14

1
Маменцето ви долно и крадливо

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини