Чехия екстрадира руски хакер, искан както от САЩ, така и от Русия

  • 30 май 2017 21:50

  • 5493
  • 2
Чехия екстрадира руски хакер, искан както от САЩ, така и от Русия
© pixabay.com

Съд в Чехия постанови днес, че руски гражданин, намиращ се под арест в страната, може да бъде екстрадиран или в САЩ, където е обвинен в хакерство на социални мрежи, включително ЛинктИн и Дропбокс, или в Русия, където е подсъдим по по-леко обвинение в киберкражби, предаде Ройтерс.

Чешката полиция арестува 29-годишния Евгений Никулин в Прага на 5 октомври м.г. при съвместна операция с ФБР. И САЩ, и Русия настояват за неговото екстрадиране, което го прави обект на остро съперничество между Москва и Вашингтон. Днешното съдебно решение, което подлежи на обжалване, оставя окончателното решение в ръцете на чешкия правосъден министър Роберт Пеликан, който може да одобри екстрадирането му в едната страна и да блокира искането на другата.

Адвокатите на Никулин веднага подадоха жалба срещу евентуалното му екстрадиране в САЩ и имат три дни, за да подадат подобна жалба и срещу руското искане. "И двата иска съдържат разнообразна и достатъчна информация за основателно предположение, че обвиняемият наистина е извършил посочените наказуеми деяния и има смисъл да се даде ход на обвиненията", каза съдията от пражкия областен съд Ярослав Питлун, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5493 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.28 | 17:49

2
РУСИЯ ЩЕ ГО ПОЛУЧИ, СЛЕД ОКОЛО 30-40 ГОДИНИ

2017.06.28 | 17:49

1
защо ми се струва, че този пич е намерил нещо интересно и в САЩ и в Русия и "ГОЛЕМИТЕ БРАТЯ" го искат за да видят тази информациика

Добави коментар

Водещи новини