Осъдиха швейцарец за харесване на критично изказване във Фейсбук

  • 30 май 2017 20:21

  • 7403
  • 1
Осъдиха швейцарец за харесване на критично изказване във Фейсбук
© Getty Images/Guliver

Швейцарец бе осъден за клевета, след като хареса изказване във Фейсбук срещу председател на гражданско сдружение. Подобна присъда се произнася за пръв път в страната, предаде Франс прес.

Според районен съд в Цюрих 45-годишният мъж, чието име не се съобщава, е осъден за лайкване на коментари във Фейсбук, в които председателят на дружество за борба с животновъдството и кланиците Ервин Кеслер е наричан без доказателства "расист", "фашист" и "антисемит".

Случаят е от 2015 г. Тогава обвиняемият е участвал в социалната мрежа в дискусия между защитници на животните.

В решението си съдът заявява, че с кликването си върху прочутия вдигнат палец обвиняемият е разпространил ценностна преценка и обвинения, които не е бил в състояние да докаже.

Обвиняемият е глобен 4000 швейцарски франка (3700 евро), като присъдата е условна. Той може да обжалва решението на съда пред цюрихския кантонален съд.

Според швейцарски медии това е първата по рода си присъда в Швейцария.

През 1998 г. Кеслер бе осъден от кантоналния съд в Цюрих на кратък престой в затвор за сравняване на някои еврейски практики с тези на нацистите, отбелязва АФП.

Кеслер бе осъдил в издание на сдружението си еврейския ритуал за колене на животни и бе обвинил евреите, че не са по-добри от нацистките си палачи.

Осъденият днес мъж обаче не е успял да докаже, че Кеслер е проявил расизъм, антисемитизъм или фашизъм, прецени районният съд в Цюрих.

Кеслер подаде оплакване срещу няколко от участниците в дискусията във Фейсбук, които са направили критични изказвания по негов адрес. Някои от тях вече бяха осъдени за изказванията си, но днешната присъда е първата за харесване на чуждо изказване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7403 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Румен

2017.08.18 | 00:48

1
Не можеш да критикуваш малцинствата, независимо дали етнически,религиозни,сексуални. Те обаче могат да обиждат мнозинството базнаказано.Това е демократично.

Добави коментар

Водещи новини