Неизправен асансьор пали междусъседски войни в София

  • 30 май 2017 14:14

  • 7123
  • 2
Неизправен асансьор пали междусъседски войни в София
© Архив

Неизправен асансьор пали междусъседски войни в столичния квартал „Сухата река”. Сградата е построена през 70-те години, оттогава е и асансьорът в сградата.

Всичко започва, когато бившият домоуправител на вход „Е” в 93 блок засяда в асансьора заедно със сина си, който към онзи момент е с патерици. При опит да се свържат с поддържащата фирма се оказва, че тя е сменена без знанието на останалите живущи във входа от новия домоуправител. Старата фирма се отказва, тъй като преценява, че не може да отстрани проблемите на съоръжението, което е на повече от 40 години, въпреки това обаче тя е обявила гратисен срок, през който продължава да обслужва подемното съоръжение.

Фирмата „Мулти лифт” ЕООД наблюдава съоръжението до 13 юли 2016 г. По информация на източникът ни Сашо Мирчев я е заварил, когато става домоуправител през 2011 г. По думите му мъж, който е служител във фирмата, дава фактури без номер и с фалшив печат. За целия този период от входа са платили сумата от над 3000 лева само от този вход, сигнализира читателят пред Novini.bg. Съседка от входа уточни пред медията ни, че въпросната фирма е варненска и се занимава с производство на асансьори, но не и с поддръжка.

Междувременно през април 2016 г. от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършват проверка и посочват, че асансьорът е годен и го пускат отново. Пет дни по-късно идва шефът на държавната метрология и го спира, заради констатирани сериозни нарушения. На място установява, че асансьорът е опасен - съоръжението няма аварийно шахтово осветление, въжето не е по необходимия стандарт за безопасност (трябва да е 6,5 мм, а е 4,5 мм), спирачното въже не отговаря на стандартите, съоръжението дава отклонение при спиране от 11 до 20 см., няма и спешен телефон. По наредба без тези неща асансьорът не може да мине необходимата техническа инспекция, въпреки това обаче той се пуска в експлоатация отново от фирмата, упражняваща контрол - „Лифтконтрол”. Това се случва на два пъти. Тук отново е проявено безхаберие, тъй като съоръжението е обявено за безопасно само по документи, като се носи книгата на асансьора в ДАМТН, но без да се отиде на място. Затова ние питаме, как се извършват проверките на асансьорите само по документи ли, след като в този случай два пъти е станало точно така?

Правим уточнение, че сумата за преглед на контролиращата фирма за осем-етажните асансьори е 80 лв., а за по-високите е по-скъпо. Не става ясно кой е повикал въпросната фирма, след като не е правен ремонт на асансьора.

В същото време живущите във входа отказват да приемат факта, че това съоръжение е опасно за тяхното здраве и според тях ремонтът е ненужен. Освен това те винят съседа си и непрекъснато го провокират. Стигало се до нападения, повреждане на собствеността му, заплахи и психически тормоз, за което сега текат дела.

Ако спешно не се намери решение на проблемите в този вход рискуваме да се повтори трагедията от кв. „Свобода”, при която пострадаха петима души. Това се случи в края на септември 2016 г.

Отново един толкова сериозен проблем се подминава с безхаберие и се неглижира, посочва потърпевшият пред медията ни. По думите му е тъжно, че ще се обърне внимание, едва когато стане сериозен инцидент. Затова сега питаме не е ли крайно време ДАМТН да излезе със становище, асансьорите над 40 години да минат ли на специален режим на проверка, за да се предотвратят инциденти?

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7123 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МУЛТИЛИФТ ЕООД

2017.06.08 | 06:55

2
Здравейте, За времето, през което домоуправител ни е бил Сашо Мирчев /автор на писмото до Новини.бг/, Етажната ни собственост е имала сключен договор с фирмата Мути лифт ЕООД, София, ЕИК 201547004, , адрес: кв. Слатина, ул. Христо Максимов 41, с управител Димитър Марков Димитров. Сле
Рекет А?

2017.05.31 | 08:18

1
И всичко това за колко хиляди лева на асансьор?

Добави коментар

Водещи новини