НАСА прави дързък опит да „докосне“ Слънцето

  • 30 май 2017 09:28

  • 4597
  • 4
НАСА прави дързък опит да „докосне“ Слънцето
© Pixabay

Американската космическа агенция НАСА планира да направи поредния си опит в изследването на Слънцето. През лятото на следващата година учените ще изпратят сонда от ново поколение, която ще се приближи на едва 6 милиона километра от звездата, съобщава Нова Телевизия.

Апаратът е с мисия да направи ключови наблюдения на слънчевата активност и да даде на науката важни данни за опасните слънчеви бури, които влияят на всеки на Земята. Сондата “Solar Probe Plus” ще трябва да оцелее при топлина от 1400 градуса по Целзии. Защитата ще бъде осигурена от карбонов щит, дебел почти 12 сантиметра. Охлаждането и поддържането на инструментите на борда ще се гарантира и от система, която ще осигурява постоянно циркулираща вода.

Историческото пътуване на “Solar Probe Plus” е планирано да започне в края на юли 2018 година. В продължение на 7 години апаратът трябва да направи 7 прелитания край Венера, за да намери най-правилния подход към слънчевата орбита. Около Слънцето “Solar Probe Plus” ще се доближи на около 6 милиона километра, 8 пъти по-близо от рекорда до този момент. Докато обикаля звездата, сондата ще лети със скорост над 600 хиляди километра в час. “Solar Probe Plus” ще изследва слънчевата корона и ще събира информация за активността на звездата.

Данните са от важно значение за прогнозирането на опасните слънчеви бури, които оказват видимо влияние на Земята. Освен че пряко засягат здравето на човека, магнитните смущения са в състояние на поразят сателити, комуникационни системи и навигационни платформи. Официално работата по проекта на стойност 1,5 милиарда долара ще бъде обобщена утре (сряда) по време на специална пресконференция в Чигагския университет, уточняват от НАСА. Брифингът ще може да се гледа на живо в късния следобед на сайта на агенцията.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
4597 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Polipantev

2017.06.22 | 17:37

4
Някак съм убеден, че за охлаждане няма да ползват циркулираща вода, но знам и че сте неграмотни. :-)
Крум Усаински-Крупник

2017.06.08 | 12:21

2
Цървули!!!Поредното доказателство за технологичното превъзходство на Запада!!!Благодарение на САЩ,ЕС,Канада и Япония,научихме изключително много за Вселената!!!Росавиокосмос,не може да изпрати нищо,по-далече от околоземна орбита!!!

2017.06.08 | 12:22

3
Дрисльо,какви звездолети какви 5 рубли!!!Нещо си се нашмъркал,смотаняк-русофилистик!!!

2017.05.31 | 17:36

1
Galosh, Rosaviokosmos otdavna e napusnal predelite na slanchevata sistema i v momenta ima osem zvezdoleta, koito se namirat v osemte nay-blizki galaktiki! Neobrazovan galosh!

Добави коментар

Водещи новини