Българите - най-ниско платените в целия ЕС

  • 29 май 2017 08:26

  • 10405
  • 9
Българите - най-ниско платените в целия ЕС
© novini.bg

Не се очаква голямо увеличение на цените на основните стоки у нас. Това показва годишният доклад за икономиката на страната, който днес ще бъде представен от Института за икономически изследвания при БАН.

В предаването "Преди всички" ръководителят на проекта доц. Виктор Йоцов поясни, че инфлацията през последните години е отрицателна: "През последните три години отчитаме отрицателна инфлация, но ценови промени в голям мащаб не се очакват. Предвижда се обаче повишаване на акциза при някои стоки заради очакваното увеличаване на цената на енергоресурсите, особено на газа. Очаква се леко ускоряване на инфлацията – от 1 до 2 % на годишна база, което е по-скоро връщане към нормалните нива, отколкото притеснително. Банковата система е в добро състояние".

Тази година дори се отчита засилване на печалбата на банките, което означава, че те са излезли от този стрес тест за тях. Не очакваме проблеми.

При пазара на труда има разнопосочни тенденции, каза доц. Йоцов: "Безработицата намалява, но за съжаление заетостта не нарасна през изминалата година. Този феномен може да се обясни с миграционните потоци, безработицата намалява, тъй като все още хора напускат страната и отиват да търсят работа на други места. В момента нивата са от порядъка на 6-7 %, което е под средното за Европа, нашият прогнозен хоризонт е до 2019 година и очакваме стабилизиране на безработицата на нива около 6%, което е близко до естественото ниво на безработица за нашата икономика".

Повишаване на нивата на доходите от 8-9 % в номинално изражение, прогнозира Института за икономически изследвания. Българите обаче остават най-ниско платените в целия ЕС и за съжаление не се предвижда тази тенденция да се промени, нито в краткосрочен, нито в средносрочен план, каза още доц. Йоцов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10405 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2017.06.03 | 14:43

9
Снимката е показателна.Българите сме белите роби на Европейския съюз.Навсякъде работим за жълти стотинки.А в България сме стигнали до там че като ходим на работа трябва да им плащаме на работодателите робовладелци.

2017.06.03 | 14:12

8
Това са резултатите на диктатора Рапон-Бей така ще бори демографската криза с жълти стотинки. България стана хибрид между цигански катун и бананова република където робовладетелите викат няма кадри ама като им поискаш заплата няма пари.

2017.06.03 | 14:11

7
ТЕНДЕНЦИЯТА С БЕЗРАБОТИЦАТА Е СТАБИЛНА ...ТЕРМИНАЛ 2 РАБОТИ НЕУМОРНО ..ПАРЕ НЯМА И ЗА ТОВА И ЛЮБИМИЯ НИ МИНИСТЪР ПРЕДАТЕЛ ..ДАВА ГЪЗ НА КМЕТА НА СИМИТЛИ ..ДОРАБОТВА СИ ЗАПЛАТАТА..А КОГАТО ПРАВИ ВОАЯЖИ ..АНКАРА -БЕРЛИН ,НАПРАВО ИЗКАРВА МИЛИАРДИ И СИ ГИ ВНАСЯ ГРИЖЛИВО В ШВЕЙЦАРСК
ЪХ

2017.06.03 | 14:11

6
абе пишете нещо за боико борисов . какво става с този човек . за тениса му за футбола?
дуци

2017.05.31 | 00:14

5
хак да ни е , нали все такива ХАЙДУТИ си избираме за управници !
Олааа

2017.05.30 | 17:16

4
Прогнозата с най-ниското заплащане в Бъхария говори едно, което се чува често от много западно-европейци - бизнеса и управляващите са от много долнопробен матрял, много по-долнопробен даже от румънци, македонци, сърби и албанци.

2017.05.30 | 17:15

3
Това седесарската демокрация - експлоатация и робство на сините феодали над народа.

2017.05.30 | 05:43

2
бравооооо , няма инфлация , цените са същите , само количеството и качеството на стоката е доста по малко с около 40%
Европа

2017.05.29 | 11:56

1
или други страни ще изолират България тотално, защото тя не е никакъв значителен пазар на стоки за тях с тези ниски доходи. Работещите бедни у нас все по-бързо ще намаляват докато управляващите ще останат сами с роми и мигранти. Богатите българи на запад са смятани просто за

Добави коментар

Водещи новини