Аятолах Али Хаменей отправи остри нападки срещу Саудитска Арабия

  • 28 май 2017 18:09

  • 9988
  • 4
Аятолах Али Хаменей отправи остри нападки срещу Саудитска Арабия
© gettyimages (архив)

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей отправи остри нападки срещу Саудитска Арабия, като нарече управниците й "недостойни хора", съобщи официалният му сайт, цитиран от АФП.

"За жалост недостойни хора поеха съдбата на мюсюлмански общности и на някои правителства като това на Саудитска Арабия", заявил Хаменей снощи на среща по случай началото на свещения мюсюлмански месец рамазан. "Тези хора привидно вярват в Корана, но на практика действат против ученията му. Поддържат близки връзки с неверници и дават на враговете блага, които би трябвало да използват за своя народ", заяви Хаменей. "Както казаха американците, те просто ще източат парите им като от дойна крава, а накрая ще ги заколят", добави той.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран са съперничещи регионални сили и са на противоположни страни във всички местни конфликти. На среща на върха на 21 май в Рияд с участието на САЩ, арабските страни и мюсюлманските държави, президентът Доналд Тръмп и саудитският крал Салман обвиниха Иран, че подкрепя тероризма в мюсюлманския свят. Иранският умерен президент Хасан Рохани, които неотдавна бе преизбран, в понеделник разкритикува форума в Рияд като "спектакъл без никаква политическа стойност".
Тръмп подписа в Рияд сделки за общо 380 милиарда долара, от които 110 милиарда за оръжия, в регион, обхванат от множество конфликти, по-специално в Сирия, Йемен и Ирак, където Техеран и Рияд воюват чрез посредници. Хаменей разкритикува и "поведението на Йемен и Бахрейн в разрез с Корана" и добави, че "извършващите такива деяния срещу мюсюлманите са осъдени на упадък и изчезване".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9988 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Dinko

2017.06.05 | 13:59

4
Тоя клоун нарича неверници християните и евреите, да ти пикам на корана, на мохамеда, на алаха, на корана, на бурките и на джамиите! Исляма е зло, трябва да се унищожи за да има мир на земята!
МАМ

2017.06.05 | 09:19

3
С тия милиарди могат да се проведат три световни войни. Къде ли ще е първата от тях, т.е. ТСВ? Саудитите имат законно право да изядат жените си, ако са много гладни. С тези пари да бяха повишили културата на населението си, поне да не се изяждат.
Хафъзов 76

2017.06.05 | 09:18

2
Избийте се помежду си мръсни рязани миризливи прасета.

2017.06.01 | 23:35

1
разделяй и владей, ами ако се намери някой да обедини Сунити и Шиити

Добави коментар

Водещи новини