Подкрепяните от САЩ части в Сирия усилено се готвят за офанзивата към Ракка

  • 26 май 2017 21:00

  • 2975
  • 2
Подкрепяните от САЩ части в Сирия усилено се готвят за офанзивата към Ракка
©

Подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“ (СДС) водят усилена подготовка за предстоящата битка с „Ислямска държава“ за контрол върху град Ракка, т. нар. „столица“ на обявения от терористичната групировка халифат, пише "Фокус".

Очаква се в битката да вземат участие около 50 хил. бойци, които ще разчитат на авиационната подкрепа от водената от САЩ коалиция.

„Специални експерти от коалицията подпомагат подготовката, предоставяйки дрехи, оръжие и друго оборудване“, заяви пред медията командир на СДС.

СДС представляват хлабаво обединение между кюрдски и арабски бойци, разглеждани от САЩ като най-ефективната сирийска групировка, бореща се с „Ислямска държава“.

Силите успешно напредват към Ракка от месец ноември, като наскоро те постигнаха голям успех, поемайки контрола върху най-големия язовир в страната и близкото градче Табка, което се намира на около 50 км западно от крепостта на джихадистите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2975 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Катарски Газ, ура

2017.05.29 | 12:32

2
Тезата за пред камерите. Всъщност се готвят да нападнат войските на Асад. Саудитите и Катар ги притискат да го махнат да рукне газа през Сирия.
Румен

2017.05.29 | 10:38

1
Големо готвене,големо нещо. Вече 1 г говорят за това готвене.Да не сготвят нещо постно,а?

Добави коментар

Водещи новини