Превозвачите излизат на протест

  • 26 май 2017 08:54

  • 1273
  • 2
Превозвачите излизат на протест
© Булфото (архив)

Заради продължаващите проблеми по българските граници и постоянните опашки от камиони от понеделник 29 май Съюзът на българските транспортни работници, подкрепен от Националното сдружение за международни превози, започва протест, заяви в "Преди всички" по БНР Александър Стамболийски – заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници: "На 29-и май в 10 часа започваме на подхода за ГКПП "Кулата" като мирен протест, но не изключваме възможността протестът да прерасне в други форми и да има затваряне на границата, тъй като напрежението ескалира постоянно и в момента има сериозни опашки на граничния пункт, товарните автомобили се редят постоянно".

Решението за ефективни протести е взето, след като двугодишните опити за преговори с контролните институции, базирани на границата, не са дали никакъв резултат, аргументират се от синдикалната организация, като изрично уточняват, че не оспорват необходимостта от завишен контрол – с оглед сложната международна обстановка, но настояват за оптимизиране на работата на контролните пунктове: "Откакто се опитваме да водим диалог, институциите прехвърлят топката или към чужди страни, или към други вътрешни, техни ведомства, което за нас е недопустимо. Би трябвало някой да може да поеме отговорност за случващото се. Изцяло проблемът според нас е в нашите гранични власти – Агенция "Митници", "Гранична полиция" и НАП. В спешен порядък трябва да бъде направена по-добра организация на работа на граничните пунктове, тъй като в момента организацията на работа е, меко казано, смешна. Също така трябва да се въведе абсолютно пълно спазване на Споразумението от Шенген, за да се спазват и правата на шофьорите, които преминават през граничните пунктове".

Според превозвачите не е необходимо митническият контрол и този на Националната агенция по приходите да бъдат на гишетата, където се проверяват документите, а извън тях. Сегашната практика противоречи на европейския принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали.

Стамболийски заяви категорично, че ако властите не проявят желание за водене на диалог, протестиращите ще блокират границите.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1273 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.05.27 | 14:23

2
ГАДОВЕ ПРОКЛЕТИ!
MAN

2017.05.27 | 14:22

1
Трябва да затворим границите,че това вече не се търпи,не е нормално да се редим по десет часа а понякога и повече.Решението на проблема е да се отворят най-малко още две трасета за камиони и едно отделно за микробуси.

Добави коментар

Водещи новини