Манолова настоява за законови промени за колекторските фирми

  • 25 май 2017 15:58

  • 1815
  • 3
Манолова настоява за законови промени за колекторските фирми
© Булфото (архив)

Омбудсманът Мая Манолова настоява за законови промени, с които колекторските фирми да се задължат да не могат да прехвърлят дълговете на клиентите си.

Пред депутатите от комисията по вероизповеданията и правата на човека Манолова изтъкна, че има 60% ръст на жалбите срещу колекторски фирми спрямо 2015 г., предаде news.bg. "Това е тема, която традиционно стои на вниманието на омбудсмана, защото мутренските прийоми, които се използват, са неприемливи за българските граждани. Хората не знаят, че тяхно задължение е продадено, много често са дадени на съд, от фирма, на която не дължат. Има проблем с личните им данни, които се продават реално от един доставчик на обществени услуги или финансова институция на неизвестна фирма, която оперира с всичките данни по един силов начин", заяви Манолова.

Омбудсманът настоя за законодателно решение на въпроса и изтъкна, че като първа стъпка следва да се забрани на всички доставчици на услуги да продават дълговете на своите клиенти на фирми за събиране на вземанията. Тя констатира, че по отношение на финансовите услуги има проблеми с всички субекти, които са в тази сфера.

Така на практика от 2013 г., когато са били приети промените в Закона за потребителските кредити е бил въведен таван от 51% ГПР, въпросните правила не се спазвали и ситуацията не била по-различна от преди да приемем тези промени. Омбудсманът посочи, че в този аспект също са необходими законодателни промени, като следвало да се има предвид от депутатите, че прекалено рестриктивния режим не се спазва. Така сега се начислявали огромни такси за осигурен поръчител, например и по този начин един дълг от 1000 лв. спокойно можел да стане 5 хиляди.

Манолова се обърна към депутатите с молба за подкрепа за въпросните законодателни промени, регулиращи дейността на частните съдебни изпълнители, монополните дружества и банките. Тя бе категорична, че настоява за среща с всички парламентарни групи. Досега такава среща е проведена с парламентарната група на Обединените патриоти. "Очаквам за потвърждение от ГЕРБ и ДПС", каза още Манолова.

Омбудсманът посочи, че лавинообразно нарастват оплакванията на хората от издевателствата на частните съдебни изпълнители от това, че биват осъдени, без да са уведомени, от това че им се наслагват огромни допълнителни разходи, запорират им се имоти, заплати, без да се оставят минималните гарантирани вземания, продавали се имотите им на безценица. Според омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, това е една от причините за демографската криза. Многомлади и активни българи са напуснали България, защото не могат да се справят с този проблем.

Манолова призова депутатите към особена чувствителност по въпросите, свързани с неразплатените заплати. Тя коментира, че работодателите са възроптали срещу използвания от нея термин съвременно робство. Но по думите й, няма как другояче да бъде определено това, което се случва да работиш за някого години наред и за благодарност да те изхвърлят на улицата, без да ти платят заработените пари. Тя апелира за специална чувствителност към тези проблеми, които са много обременяващи за българските граждани.

Освен законови промени за дейността на ЧСИ-та, монополи и банки, омбудсманът работи за изготвянето на законопроект за личния фалит.

Депутатите от комисията по вероизповеданията приеха доклада за дейността на oмбудсмана за 2016 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1815 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
х

2017.05.27 | 17:23

3
законопроект за личния фалит. Браво, това го има във всяка демократична страна, а в Бг го няма от което е следствието, че М. Манолова е права за съвременно робство

2017.05.27 | 12:28

2
тая курва много се е угоила
House M.D.

2017.05.27 | 12:28

1
Долна лъжа! Никой не е бил осъден без да бъде уведомен!

Добави коментар

Водещи новини