Среднощна акция на Горското завърши с арест на бракониери

  • 25 май 2017 12:47

  • 18167
  • 0
Среднощна акция на Горското завърши с арест на бракониери
© Булфото (Архив)

Горски инспектори на Регионална дирекция по горите - Берковица заловиха осем бракониери при среднощна акция. Проверката е предприета на 24.05.2017 г. около 01.00 ч. след получен сигнал от жител на с. Борован за незаконна сеч в една от уязвимите за района местности – м. „Мара Врачанка“.

Екип от двама горски инспектори от РДГ Берковица незабавно предприемат действия за установяване на нарушението и задържане на нарушителите. В посочената местност са установени осем лица в момент на извършване на сеч и извозване с каруци на незаконно добитата дървесина. Двама от нарушителите са били малолетни, останалите са познати като системни нарушители с многобройни актове през последните години.

Съвместно с инспектори от РУ на МВР - Бяла Слатина, горските служители са успели да предотвратят нарушението и да задържат лицата, 7 броя коне, 7 броя каруци, 1 бр. бензиномоторен трион и незаконната дървесина.
За последните 10 години в регистъра на Изпълнителна агенция по горите фигурират имена на системни нарушители с над 100 акта и повече от 80 хиляди лева наложени и неплатени санкции на едно лице.

Ниската събираемостта на сумите по влезлите в сила наказателни постановления, която ежегодно варира между 12% и 15%, създава чувството за ненаказуемост у нарушителите. Това е един от основните проблеми, който обезличава основната функция на наказанието – да повлияе превъзпитаващо и превантивно върху поведението на нарушителя и на другите членове на обществото.
Във връзка с неефективността на наказанията, Изпълнителна агенция по горите е инициирала промени в Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания. Промените предвиждат квалифициране като престъпление на случаите при извършване на повторно нарушение в горите след наложено административно наказание, както и възможности за нормативно регламентиране на наказание “безвъзмезден труд в полза на обществото” от нарушители, които са социално слаби и нямат възможност да заплатят евентуално налагането на наказание „глоба“.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
18167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини