Петър Андронов: Не се очаква паричен проблем ако приемем еврото

  • 25 май 2017 07:27

  • 11935
  • 1
Петър Андронов: Не се очаква паричен проблем ако приемем еврото
©

Информацията е изненадваща, но обяснението е, че е свързано с преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, с консолидацията на страните в съюза. Бихме се възползвали от това. Това каза председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в ефира на БТВ.

Думите му са по повод предложението на еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси всички от Общността да бъдат приети в еврозоната до 2025 година. Страните от ЕС, с изключение на Великобритания и Дания, ще бъдат задължени да приемат еврото, но не е фиксиран срокът, в който те трябва да се откажат от националната си валута.

По думите му това не означава, че ЕС ще си затворят очите пред България ако не покриваме критериите за прием на еврото.

„Ако България продължително спазва всички критерии би трябвало да няма никакъв проблем, но решението е политическо”, допълни още Андронов.

Той добави, че не се очаква паричен проблем ако приемем еврото.

На въпрос защо отпада индекса „СОФИБОР”, който определя размера на лихвите по кредитите в страната, Андронов обясни, че това е изискване на Европейския съюз.

„С него се казва, че Европа не иска да се повтори историята от 2012 г. с индекса „ЛИБОР”, поясни Андронов. Той припомни, че тогава стана ясни факти, че има манипулации на индекса, който се смята във Великобритания, които водят до милиарди ощетяване на американската хазна и изкривяване на пазара.

„Затова английската банкова асоциация загуби правото си да смята индекса”, каза Андронов.

По думите му с отпадането на „СОФИБОР” БНБ ще трябва да контролира този, който ще смята индекса след това, като все още се проучват различни възможности за това.

Според него процентът на лошите кредити в страната ни остава високо. Но в последните години се забелязва намаление. Сега е 13,5, а беше 16. Тоест тенденцията намалява устойчиво, каза още Андронов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11935 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.06.02 | 13:50

1
КТБ ?

Добави коментар

Водещи новини