Димитър Главчев се включи в церемонията за връчването на ежегодната награда "Ловешки меч"

  • 24 май 2017 19:08

  • 4060
  • 2
Димитър Главчев се включи в церемонията за връчването на ежегодната награда "Ловешки меч"
© Булфото (архив)

Председателят на Народното събрание Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в се включи в церемонията за връчването на ежегодната награда в областта на културата "Ловешки меч", състояла се на площад "Тодор Кирков" в Ловеч.

Той поздрави всички учители, ученици, дейци на културата и хора на словото с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. "Днес честваме делото на нашите първоучители Светите братя Кирил и Методий и техните последователи, които не само ни дадоха писменост, но и нова християнска книжовна култура. Те наредиха българите сред образованите народи и откриха пред нас широки хоризонти", заяви в словото си Главчев.

Той добави, че вярва, че и днес в сърцата си младите хора носят тази признателност към Светите братя Кирил и Методий, които са покровители и на Ловеч, както и че хранят искрена любов към родния език, литература и култура и стремеж към знание. Председателят на НС посочи, че преди дни се е включил в петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда, в личната, в обществената и бизнес-кореспонденцията. "Днес нашата азбука е една от трите официални азбуки на Европейския съюз и затова призовавам младите хора да пишат на кирилица", каза още Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в. Той поздрави Общината, че с приза "Ловешки меч" стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова връчи статуетката "Ловешки меч" на музиканта и композитор Камен Николов. Отличието му се присъжда заради спечелената първата награда на Международния фестивал за поп и рок музика "София 2016" с песента "Различен свят", по текст на Георги Василев, и за финалното му класиране на ежегодния музикален фестивал "Бургас и морето 2016" с песента "Летния бряг" - също по текст на Георги Василев. Ежегодната персонална награда в областта на културата се връчва за 65-и път.

На церемонията кметът награди с плакет "Св. Св. Кирил и Методий" институцията с най-дълга история в Ловеч - Ловчанското читалище "Наука-1870 г.". Празникът продължи с музикални и танцови изпълнения. Тази вечер председателят на Народното събрание Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в ще участва и в тържествената заря-проверка в Тетевен, посветена на 141-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на Георги Бенковски. Той ще приеме рапорта на командващия зарята, ще поздрави войниците от представителните роти и ще произнесе слово по повод на годишнината.

Последвайте канала на

БТА
4060 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
hayabusa

2017.05.25 | 05:45

2
така е другаря главчев ще се среща с учители,ще вдигат заплатите им все пак,ама да се пази да не му направят засада група разярени пенсионери. :)

2017.05.25 | 05:45

1
Тъп хамстер.

Добави коментар

Водещи новини