Бащата на атентатора от Манчестър проговори, арестуваха го заедно с другия му син (обновена)

  • 24 май 2017 20:35

  • 110671
  • 12
Бащата на атентатора от Манчестър проговори, арестуваха го заедно с другия му син (обновена)
© gettyimages (архив)

Заподозреният за атентата в Манчестър е бил в Либия преди месец и половина и се е готвел да посети Саудитска Арабия.

Това заяви баща му пред АП от Триполи, предаде БТА. Бащата заяви, че синът му не е имал връзки с ислямисти и не е имал нищо общо с атентата в "Манчестър арена", в който загинаха 22 души. "Ние не вярваме в избиване на невинни хора. Не сме такива", каза Рамадан Абеди пред АП. Той разговарял с 22-годишния си син Салман Абеди преди пет дни. Синът му звучал нормално и се готвел да замине за Саудитска Арабия. Рамадан Абеди потвърди, че другият му син - Исмаил, е арестуван в Англия вчера сутринта.

Бащата каза, че Салман планирал от Саудитска Арабия да отиде в Либия, за да прекара свещения месец рамазан със семейството си. Рамадан Абеди избягал през 1993 г. от Триполи, след като силите за сигурност на режима на Муамар Кадафи издали заповед за арест срещу него. По-късно поискал политическо убежище във Великобритания. Сега той ръководи Централното управление на силите за сигурност в Триполи, добавя АП.

Междувременно стана ясно, че британската полиция разследва престъпна мрежа във връзка с атентата в Манчестър, в който бяха убити 22 души, съобщи началникът на манчестърската полиция Иън Хопкинс, цитиран от АФП. "Съвсем ясно е, че разследваме мрежа", заяви Хопкинс и добави, че до момента в рамките на разследването са задържани четирима души. Хопкинс потвърди, че сред 22-мата убити в атентата е имало полицайка, която не е била на служба, предаде Ройтерс. Вестник "Таймс", който се позовава на взети от полицията записи от наблюдателни камери, съобщи, че нападателят поставил куфар във фоайето на концертната зала малко преди експлозията, предаде ДПА. Вестникът цитира приятел на 22-годишния атентатор Салман Абеди, според когото умрелият в експлозията нападател се върнал във Великобритания от Либия дни преди атентата.

По-рано началникът на полицията в Манчестър Иън Хопкинс заяви, че според разследващите нападателят е носел самоделна бомба, с която се е самовзривил. По-рано днес британски и френски представители казаха, че Абеди вероятно има съучастници и е свързан с радикалната групировка "Ислямска държава". Охраната на един от най-големите търговски центрове в Лондон, Брент Крос, започна да претърсва всички влизащи в комплекса клиенти от днес, съобщиха местни медии. "Искаме клиентите ни да знаят, че мерките за сигурност в центъра са засилени в съответствие със съветите на службите за сигурност. Клиентите трябва да са бдителни, но без да се притесняват, и да съобщават на полицията за всичко подозрително", се казва в изявление на търговския център.

Либийските сили за борба с тероризма арестуваха в Триполи и бащата на атентатора от Манчестър. Снощи в либийската столица бе арестуван по-малкият брат на атентатора по подозрения във връзки с Ислямска държава, предадоха АФП и Ройтерс. Силите за борба с тероризма са задържали Рамадан Абеди до дома му в Триполи днес следобед. Ройтерс цитира очевидци, че въоръжени мъже му поставили белезници и го отвели с две коли без регистрационни номера. "Бащата Рамадан Абеди също бе арестуван", ден след ареста на Хашем, брата на заподозрения атентатор, съобщи говорител на полицейските Сили за възпиране, верни на правителството на националното единство. Ройтерс посочва, че говорителят не е съобщил причината за ареста на бащата.

Хашем Абеди, арестуваният по-малък брат на атентатора, е бил в течение на всички детайли за плана на нападението, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. "Имаме доказателства, че той е бил свързан с Даеш, заедно с брат си. Следим го повече от месец и половина. Поддържал е връзка с брат си и е знаел за нападението", каза говорителят. Той добави, че по-малкият брат пристигнал в Триполи от Лондон на 16 април. Атентаторът Салман Абеди е роден във Великобритания от родители либийци, напомня Ройтерс. Британската министърка на вътрешните работи каза, че той се е върнал неотдавна от Либия и вероятно не е действал сам.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
110671 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
това доказва

2017.05.25 | 23:33

12
симбиозата между службите на острова и главорезите . ЦИТАТ - Сега той ръководи Централното управление на силите за сигурност в Триполи, добавя АП.

2017.05.25 | 23:33

11
Когато гръмне някой от тези боклуци, останалите наоколо в хор запяват- ама ние не сме, ама ние сме добри, ама ние никога такова...... Всички са двулични джагали, ВИНАГИ лъжат и вътрешно се радват. Гнусно, първобитно племе.
вд

2017.05.25 | 20:46

2
всеки път едно и също,гръмне бомба,умират невинни хора,разбягат се службите,мини малко време ,успокоят се нещата,хоп пак бомба някъде,каква е тази политика,плащат само невинните
От тука по-убаво си нема !!!!

2017.05.25 | 23:32

10
Това е болестно състояние баце,"толерастия" се вика,само болни мозъци по Еврабия.
Реалист

2017.05.25 | 23:32

9
Не са невинни. Те са изпратили войски в техните държави / за да ги цивилизоват /. Техни бомби убиват деца в Сирия. И те не искат това да спре.
Ss

2017.05.25 | 23:32

8
Нека така им се пада в Лондон почти няма бели хора и в другите големи градове на УК нали ги толерират много

2017.05.25 | 23:32

7
нека близките на загиналите се организират и да започнат да се вз рива ват в техните страни - исламските и да викат Исус Акб ар
Ш4

2017.05.25 | 23:32

6
и българите живеещи там, колкото и да ни убеждават, имат страх от тях и точно затова гледат да са заедно с колкото се може повече българи. в някои градове живеят цял квартал с българи. имат страх, така мисля, дори ни са казвали, не искаме в този град, има работа, но там има много
провал

2017.05.25 | 23:31

5
Какво стана ? Най-интегрираните станаха терористи.

2017.05.25 | 23:31

4
deto ima fesove vinagi ima problemi--- za6to taka
йокин

2017.05.25 | 23:31

3
Английските,власти,всичко знаят,АМА СЛЕД КАТО ГРЪМНЕ,БОМБАТА.
Чичо Ади

2017.05.25 | 18:49

1
Къщички в снега се гушат,а коминчетата пушат.....

Добави коментар

Водещи новини