Дъждът спря откриването на археологическия парк "Западна порта на Сердика" (снимки)

  • 24 май 2017 15:05

  • 10100
  • 0
Дъждът спря откриването на археологическия парк "Западна порта на Сердика" (снимки)
© Булфото

Силният дъжд над столицата попречи на официалното откриване на археологическия парк "Западна порта на Сердика" за посетители. 

Организаторите от Софийския исторически музей се бяха подготвили да има и демонстрации на антична екипировка, но „римските граждани“ и "войни" стояха под чадърите и не можаха да покажат подготвената програма. Организатирете обещаха, че официално откриване ще има, когато времето позволи и това ще бъде оповестено.

Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват "Антична Сердика – Средновековен Средец". Тя е недвижима културна ценност от национално значение. Проучването й започва през 1974 г. от екип на Музея за история на София с ръководител Магдалина Станчева. На този етап са разкрити, проучени и експонирани: част от западната крепостна стена; северната кула от портата; части от главна антична улица (декуманус); северозападна ъглова триъгълна кула; античен канал; постройки във вътрешността на укрепения град; фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и други.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10100 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини