Британските военни излизат на улиците

  • 24 май 2017 12:17

  • 12126
  • 9
Британските военни излизат на улиците
© GettyImages/Gulliver

Британската полиция заяви, че е увеличила броя на служителите си по улиците на Лондон, както и че след самоубийствения атентат в Манчестър военнослужещи ще охраняват обекти с ключово значение, включително Бъкингамския дворец и резиденцията на премиера на "Даунинг стрийт", предаде Ройтерс.

Британският министър-председател Тереза Мей обяви снощи, че равнището на заплаха е повишено до "критично", което означава силна велоятност за непосредствено предстоящ атентат. Тя съобщи също, че с цел предотвратяване на възможни нападения ще бъдат разположени и военнослужещи. По-късно вътрешната министърка Амбър Ръд заяви в интервю по Би Би Си, че по улиците на страната ще излязат 3800 военни.

"Военните ще действат в рамките на командната структура на Лондонската полиция, като ще осигуряват въоръжена охрана на места с ключово значение", заяви полицията. "Това ще включва Бъкингамския дворец, Даунинг стрийт, посолствата и Уестминстърския дворец". Посочва се още, че мярката ще позволи да бъде разтоварен съставът на полицията и така да се отделят повече въоръжени нейни служители за извършване на патрули.

Амбър Ръд заяви в интервюто си за Би Би Си, че атентаторът от Манчестър е бил известен на службите за сигурност и вероятно не е действал сам.
Властите посочиха като автор на атентата Салман Абеди, 22-годишен, роден в Манчестър в семейството на родители либийци.

На въпрос дали той е бил известен на разузнавателните служби отпреди това, тя отговори: "На службите за сигурност са известни доста хора, но това не означава, че от тях се очаква да арестуват всеки, който им известен; но това е някой, който им е бил известен отпреди и съм сигурна, че когато това разследване приключи, ще можем да узнаем повече."
Ръд каза също, че не е изненадана от това, че "Ислямска държава" би поела отговорност за атентата в Манчестър, както и че британските власти ще засилят превантивната програма за противодействие на радикализацията.

Френският министър на вътрешните работи Жерар Колон заяви в интервю за телевизия Бе Еф Ем, че по сведения от британските разследващи заподозреният за атентата в Манчестър вероятно е пътувал до Сирия, съобщи още Ройтерс.

Запитан настойчиво откъде знае това, министърът каза, че такава е информацията, с която разполагат френските и британските разузнавателни служби, съобщена на френските власти от британските разследващи.
На въпрос дали смята, че Абеди е бил подпомаган от някаква мрежа, Колон отговори: "Това не се знае, но може би. Във всеки случай (е имал) връзки с Даеш, които са доказани."

Последвайте канала на

Нора Виткова
12126 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
naco

2017.05.25 | 16:13

9
А,в България този ПРОБЛЕМ не стои,защото СЪКРАТИХМЕ военните си,за сметка на "КАЛИНКИТЕ" и " БИЗНЕСМЕНИТЕ"!? НАРОДЕ????

2017.05.25 | 16:13

8
Няма оправяне . Що си дробил ще кусаш вританецо
внимателно

2017.05.25 | 16:13

7
Bombata e bila sledena ot автомобил с поне трима на около 900 метра е била по време на взрива
ВЕЩ

2017.05.25 | 16:13

6
ЗАСПАЛАТА ИЗЧАКВАТЕЛНА ПОЗИЦИЯ НА „ ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯ „ ЗАПАД НАПРАВИ ПЪТЯ БЕЗ ИЗХОД. НЕ СТАВА САМО СЪС „ ЗАГРИЖЕНОСТ „
Ъ?

2017.05.25 | 16:13

5
След дъжд качулка. Сега идат цирковите артисти да покажат малко желязо, че да се успокоят овцете.

2017.05.24 | 23:02

3
Shteli voenni da pysnat tama po ylizite ...??? ,ami to ot tez vse niakoi dryg shte 3 miysylmanin pri 10-15 miliona minimym miysylmani v Anglia za sega..

2017.05.24 | 23:04

4
Da ne stane kato v Irak i dygade -Edin polizai ili voenen zastrelial 20 negovi kolegi..

2017.05.24 | 22:59

2
Da pusnat tam Eltan Jioon i partniora my po ylizite da gi paziat s po edin avtomat v ruzete ili niakoi ot drygite im takiva 90% ot naselenieto im korenno Angliisko ..Neshtastnizi
това е много добре

2017.05.24 | 22:18

1
таман негъроците да ги понамалят!

Добави коментар

Водещи новини