Експерт: В тези времена всички опорни точки на един модерен мениджмънт на зала са сигурност, сигурно

  • 23 май 2017 15:50

  • 4166
  • 4
Експерт: В тези времена всички опорни точки на един модерен мениджмънт на зала са сигурност, сигурно
©

Борис Велков е председател на Асоциацията за развитие на спортна и развлекателна инфраструктура в България. Участвал е в управлнеските екипи на "Арена Армеец" и Булстрад Арена. Консултирал различни спортни и развлекателни обекти в процес на изграждане и въвеждане в експлоатация, както и на събития от висок локален и международен ранг, които се провеждат в тях. Имал е практики и обучения във водещи зали и стадиони по света. Член на УС на Българската федерация по тенис. От скоро е председател на борда на директорите на НДК.

Борис Велков коментира пред Novini.bg темата за снощния атентат в Манчестър и сигурността на залите в България. Припомняме, камикадзе се взриви в зала "Манчестър Арена" по време концерт на американската певица Ариана Гранде. При атентата загинаха най-малко 22-ма души, а бяха ранени 59. Отговорността за терористичния акт пое Ислямска държава. По случая бе задържан 23-годишен мъж.

- Г-н Велков, има ли пробив в сигурността при атаката в "Манчестър Арена"?

- Мога да отговоря на въпроса Ви, от гледна точка на моята експертиза и практически опит в управлението на подобни съоръжения. Като цяло стандартите за сигурност и охрана на залите и стадионите в Англия са на много високо ниво. Всички елементи от процеса са разписани и синхронизирани между отделните звена, които ги осигуряват. Става дума за трайни стандарти подчинени на една обща концепция наречена “сигурност"! Не на последно място говорим и за традиции. Рамките за оръжие и забранени предмети, както и претърсването на личния багаж са нормална практика, а не изключение. Вниманието на всички екипи, които се занимават с охрана, и цялостна логистика е повишено. Екипите са обучени да наблюдават и анализират, а сигурността, здравето и живота на посетителите е топ приоритет на всеки, който управлява подобна спортна или развлекателна инфраструктура. Надявам се, че не са допуснати компромиси от организационна гледна точка. Имам съвсем пресни професионални  впечатления от миналата седмица и то от една от емблематичните зали в Лондон "Уембли Арена".

- Може ли такива трагедии да се предотвратят? Какви са добрите практики по света?

- Със сигурност наличието на концепция за сигурност на една зала, както и сработване на всички звена, които я обслужват са сериозна превенция, която да минимизира риска. Това е от гледна точка на “залата”, но в случая заплахата е доста по-глобална, и е необходимо много повече превантивни действия от специализирани органи, които са извън компетенцията на организацията на едно събитие. По отношение на сигурността на нашите зали мога да изразя по-общо мнение. Доколкото съм запознат, няма конкретен анализ на риска или задълбочени проучвания в посока на тяхната сигурност. Но мисля, че темата “сигурност в залите" тепърва предстои да се обсъжда и трябва да стане приоритетна. Кабинетите “Борисов 1” и “Борисов 2” положиха много усилия и инвестираха средства за изграждането на спортна инфраструктура, сега е време да се помисли за тяхното качествено управление във всяко едно отношение. В тези времена, първа, втора и трета точка на един модерен мениджмънт на зала или стадион е сигурност, сигурност, сигурност. Всичко останало вече е функция на този фактор! Процесът трябва да е двустраннен, както от страна на преките мениджърски екипи на залите, така и на техните собственици.

- Трябва ли да има по-сериозен контрол в и около такива обекти и кой носи отговорност за него? Дали това е във възможностите на организаторите и полицията или трябва да разчитаме на гражданската бдителност?

- Трябва да има по-сериозен контрол и той да стане стандарт, защото заплахите са вече тенденция. Това може да дойде бързо и конкретно от управленските екипи по залите. Те имат възможност да затегнат контрола на достъп и да го установят, като задължителен за всеки организатор. Не е достатъчно само да проведеш конкурс за охранителна фирма и да мислиш, че проблемите са решени. Трябва бърза промяна на модела, вътрешните правилници за дейността, компетентни хора и т.н. Вече, когато се започне промяна на това ниво, държавата най-общо казано със своите специализирани служби, пряко ангажирани в процесите на сигурността, може да подпомогне с ноу-хау, техническа помощ, специализиран човешки ресурс. Освен всичко, сигурността в залите е бизнес, който може да носи средства на съоръжението. Сигурността ще работи в полза на събитииния пазар, който и без това в България не е толкова голям и има нужда от сериозни аргументи за развитието си. Относно отговорността, то тя е на този който притежава и управлява съоръженията, както и на тези които организират събития в тях. Отношенията между тези три страни трябва да бъдат уредени в полза на сигурността, а не в полза на кой ще понесе по-малко отговорност. Гражданската бдителност е друга важна тема! Аз смятам, че тя също е сериозна част от превенцията, но залите трябва да я възбудят тази гражданска бдителност. Във всяко едно съоръжения по света има табели, на които те призовават към такава бдителност и ти създават усещане, че разчитат и на теб!

- Как очаквате да се отразят тези събития на ентъртейнмънт индустрията като цяло?

- Подобни актове на насилие, винаги се отразяват негативно на бизнеса. Не само в локален, но и в глобален план. Повечето сериозни продукции, които идват в България гастролират точно в такива големи зали, и това винаги се отразява на техните планове. Всички имат експерти по-сигурността и анализират риска. Ако те кажат, че някъде има сериозен риск, то тогава няма изява. Вижте какво се случва в Турция. Огромен събитиен пазар, който беше изключително удобен за нас. Промяната на средата за сигурност променя и маршрутите. Ние сме в деликатна ситуация, при която за да дойдеш с голяма и скъпа продукция до тук, е добре да има развити пазари около теб, а това не е точно така. Така че, бизнесът е крехък и ние трябва с общи услия да направим всичко възможно той да е устойчив. Факторът сигурност вече е основен елемент в тази устойчивост. Трябва всички страни по темата да проявим професионална отговорност и дълг и да се активираме в различни посоки.

Последвайте канала на

Novini.bg
4166 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.05.24 | 12:39

4
експерт по празнодумства
Веселин Василев

2017.05.24 | 12:39

3
Да Ви го начукам на "експертите"
Ку.рю

2017.05.24 | 12:39

2
Факт е, че охраната се е оакала, и то много сериозно.

2017.05.24 | 12:39

1
"асоциация за развитие на спортна и...."и тя ли е към бюджета ?, колко подобни на тоя шопари отглежда гейската ви държава

Добави коментар

Водещи новини