Здравната ни система не е подготвена за анализиране на данните от различни терапии

  • 23 май 2017 14:52

  • 4882
  • 3
Здравната ни система не е подготвена за анализиране на данните от различни терапии
© Gettyimages

Здравната система в страната ни все още не е подготвена за събиране, генериране и анализиране на данни за проследяване на ефекта от приложимите терапии и възможност за изолиране на субективните фактори, които също влияят върху резултата от лечението. Около тази теза се обединиха експерти по време на дискусия "Проследяване на ефекта на лекарствени терапии в онкологията".

Въвеждането на механизъм за проследяване на ефекта от терапията изисква много по-висока степен на електронизация и стандартизация в здравната система. Здравната система трябва да е подготвена да осигури бързото навлизане на нови терапии, които дават по-добри възможности за лечение на пациентите с онкологични заболявания, каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, предаде БТА.

По думите му предвиденото въвеждане от следващата година на механизъм за проследяване на ефекта от терапията, след включването на даден медикамент в системата на заплащане с публични средства, може да даде възможност достъпът на пациентите до конкретно реимбурсирано лечение да се усъвършенства.

Експертите отбелязват, че механизмът за проследяване няма да е приложим за всички нови лекарства, тъй като субективните фактори, влияещи върху резултата от лечението - съдействие от страна на пациента и др., не винаги могат да бъдат изолирани при анализа на данните.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4882 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.05.24 | 22:18

3
е творение на козяксоросиедите воглаве с Драгалевският циганин!

2017.05.24 | 17:57

2
Здравната ни система е подготвена само да краде пари и лекарите да изнудват хората за пари
Веселин Василев

2017.05.24 | 17:48

1
Здравната ни система за никакъв "чеп" не става.

Добави коментар

Водещи новини