Светът осъди атентата в Манчестър

  • 23 май 2017 10:51

  • 6418
  • 1
Светът осъди атентата в Манчестър
© Gettyimages

Френският премиер Едуар Филип призова френските граждани да бъдат бдителни след самоубийствената атака на концерт в Манчестър. Той я определи като "отвратително престъпление", предаде Ройтерс.

"Най-малодушната форма на тероризъм нанесе пореден удар, атакувайки, както и в Париж преди година - концертна проява", отбеляза в изявление Филип, сравнявайки нападението с това в парижката зала "Батаклан" през ноември 2015 г. "Приканвам сънародниците си да бъдат крайно бдителни, тъй като сме изправени пред заплаха, по-непосредствена от всякога, каза премиерът и осъди тероризма, взел на прицел "специално и умишлено" толкова млади хора".

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на е потресен от атентата, взел 22 жертви на концерт в Манчестър, съобщи президентството и допълни, че Макрон ще разговаря с британския премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в, посочва БТА.

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се каза, че изпитва скръб и ужас след атентата, причинил снощи смъртта на 22 души на концерт в Манчестър. "Германия стои рамо до рамо" с британците, заяви тя в комюнике.

"Предполагаемата терористична атака само ще засили нашата решимост да работим заедно с британските си приятели срещу извършителите на подобни нечовешки действия", добави тя.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че Алиансът остава с Великобритания в борбата с тероризма.

„Абсолютно осъждаме отвратителното терористично нападение в Манчестър и изразяваме своята солидарност с британския народ и съпричастност с роднините на жертвите. Ние сме на ваша страна“, написа и гръцкият премиер Алексис Ципрас в „Туитър“.

„Осъждам терористичното нападение в Манчестър. Искрени съболезнования на британското правителство и народ“, написа турският външен министър Мевлют Чавушоглу в туитър профила си.

Междувременно редица страни от САЩ до Япония и Сингапур обмислят затягане на мерките за сигурност при големи спортни и други развлекателни събития след самоубийственото нападение в края на концерт на Ариана Гранде във Великобритания, в което бяха убити най-малко 22 души, предаде Ройтерс.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ съобщи, че следи отблизо положението в Манчестър и че хората в САЩ може да се натъкнат на засилени мерки за сигурност на публични събития.

Японски правителствен представител заяви, че страната създава звено за събиране на информация, което изцяло ще работи по международния тероризъм.

В Сингапур организаторът на концертите на Бритни Спиърс през юни заяви, че се обмисля затягане на мерките за сигурност.
Сингапур ще е домакин на среща на върха по въпросите на сигурността от 2 до 4 юни с участието на министри на отбраната и висши военни от Азиатско-Тихоокеанския регион. Страната внесе изменения в закона за обществения ред миналия месец.
Сега законът изисква от организаторите на публични събития да уведомяват полицията един месец предварително, ако очакват присъствие на повече от 5000 души. Полицията може да откаже да допусне масово събиране на хора, ако е с пряка политическа цел или е с участието на чужденци.

Изложбеният център "Ейжа уърлд" в Хонконг, където Ариана Гранде ще изнесе концерт през септември ще засили мерките за сигурност за всички концерти и други прояви. Освен проверка на багажа ще има метални детектори и полицейски кучета.
Хонконг вече е в състояние на повишена тревога заради очакваното посещение на китайския президент Си Цзинпин на 1 юли по случай 20-годишнината от връщането на града на Китай.

Най-големият спортен стадион в Австралия "Мелбърн крикет граунд" преразглежда процедурите за сигурност. Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че правителството работи в тясно сътрудничество с други страни по стратегията за сигурност.

Фирмата "Ес Ем инвестмънт корп", в чиято зала "Мол ъф Ейжа арина" във филипинската столица Манила Ариана Гранде ще изнесе концерт през август, винаги работи с повишени мерки за сигурност, особено при събития с масово присъствие.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6418 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
факт

2017.05.24 | 01:17

1
ДобреИнтегрираният „ШВЕЙЦАРЕЦ” Джердан Шакири заяви, че ако от косовският национален отбор му предложат длъжността капитан, то той ще се отрече от швейцарския футболен отбор. # Какво ли ще стане, ако от „отбора” на Ислямска държава му предложат длъжността генерал ? ? ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини