Откриха нови гени, свързани с интелигентността

  • 23 май 2017 07:05

  • 3806
  • 1
Откриха нови гени, свързани с интелигентността
© Gettyimages

Учени идентифицираха 40 нови гени, свързани с интелигентността, предаде Франс прес.

"За пръв път са открити значителен брой гени, замесени в интелигентността", заяви съавторката на изследването Дениеле Постума от Свободния университет в Амстердам.

Предишни изследвания дадоха възможност да се идентифицират 12 генни вариации, свързани с интелигентността. Новото изследване е най-широкомащабното по този въпрос, извършвано досега. То обхванало над 78 000 участници с европейско потекло, възрастни хора и деца. Когато изследвали връзката между геномите им и резултатите им на тестове за интелигентност, Постума и колегите й открили 52 гена, свързани с интелигентността, 40 от които били неизвестни на науката, допълва БТА.

Повечето от гените са с определена функция в мозъка, като по-специално регулират клетъчното развитие. "Получените резултати за пръв път хвърлят светлина върху биологични механизми, които са в основата на интелигентността", отбеляза Постума.Изследването разкрива също, че вариации на тези гени са свързани с успехите в училище, болестта на Алцхаймер, шизофренията, симптомите на депресия, ръста и аутизма.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3806 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
марги

2017.07.04 | 18:38

1
Абе, нали уж бяха "разшифровали" човешкия геном?

Добави коментар

Водещи новини