Психолог: Зрелостниците се делят на 2 полярни групи

  • 23 май 2017 06:55

  • 3291
  • 4
Психолог: Зрелостниците се делят на 2 полярни групи
© Булфото (архив)

Две полярни групи от зрелостници има у нас. Сред тях са много амбициозни млади хора, които отрано правят своя избор за бъдещето си, но те са много малък процент в сравнение с по-голямата маса, която предпочита да отлага "своите избори" и да остане в пасивно положение - на изпробване и проучване на възможностите. Това отличава най-много сегашните зрелостници от техните връстници отпреди 10-15 години, каза в интервю за БТА доц. Маргарита Бакрачева - психолог от Института за изследване на населението и човека при БАН, попитана възможно ли е да се направи "общ психологически портрет" на сегашните зрелостници в България.

Това са двете полярни групи сред зрелостниците ни, които се наблюдават в момента, но динамиката в изборите пред младите хора - в икономически и социален аспект, е характерна за целия свят, а не само за нашата държава, посочи психологът.

Бакрачева отбеляза, че това е наложило преди 15-20 години използването на термина "възникваща зрялост", описващ периода на юношеството, но не вече до 18-19 години или до 25 години, а до 29-30 години. Това е доста по-продължителен период, който е необходим, за да могат младите хора да се ориентират в многото възможности за избор пред тях, но и заради това, че има непрекъснат натиск от обществото към младите хора да учат през целия живот, обясни Бакрачева.

Психологът допълни, че вече ограниченията не са свързани с това веднага след училище да се започне да се учи висше образование, защото това може да става по всяко време - може да се учат различни специалности и младите хора да се преквалифицират. Така че от една страна зрелостниците имат много възможности за избор, но от друга - има и усещане за натиск към младите хора, да дават най-доброто от себе си, обобщи психологът каква е ситуацията с бъдещето пред младите хора.

Последвайте канала на

БТА
3291 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Основния закон е нарушен

2017.05.24 | 22:08

4
Основен закон съгласно чл.32 (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие
бесилки за педофилите от МОН

2017.05.24 | 22:08

3
всички са жертви на нагли престъпници внедрили тежко терористична видео педофилска техника в училищата.. Вместо да обесите престъпниците сте ги сложили на трибуните уж че били май просветители..вижте ги и на снимки подава непреродено дете треперейки от тежко увредените ч
увредиха тежко децата

2017.05.24 | 22:08

2
ВИдеокамерите са монтирани в нарушение на Основния закон.ПОлзват се от неизвестни терористи за изключително нагли анти човешки експерименти. Уврежданията на децата са трайни и трудно лечими.Пострадалите имат видими увреждания вкл в областта на очите. Засечени са уврежд
аман от терористи на власт

2017.05.24 | 22:07

1
Засечени са увреждания от обемни скенери с цел следене на импланти и паразити в деца и учители.Чрез видеотехниката се провеждат недопустими експерименти вкл блокаж съзнание ,озверяване и насъскване,обемно обсебване.

Добави коментар

Водещи новини