Първи случай на марсилска треска в Пловдив

  • 22 май 2017 19:37

  • 5240
  • 0
Първи случай на марсилска треска в Пловдив
©

Първи случай за сезона на марсилска треска отчитат в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Пациентът е от пловдивско село и е на 82 години. Дядото съвсем навреме е потърсил лекарска помощ и затова състоянието му не е тежко, съобщи шефката на клиниката проф. д-р Мариана Стойчева, предаде Монитор.

„Ако е открита навреме марсилската треска, се лекува без проблеми. Всяко забавяне обаче може да се окаже фатално”, предупреждават лекарите. В случая 82-годишният пациент е отишъл съвсем навреме в болницата. Той е имал висока температура и лек обрив от пъпки по краката. Усетил се е, че вероятно е бил ухапан от кърлеж и е потърсил медицинска помощ.

Възрастният човек бил много активен и дори се чудел как ще издържи да лежи по цял ден в болницата. Имал кучета и обичал да обикаля нивите около родното си село, тъй като се занимавал и със земеделие.

Предполага се, че именно при такава обиколка, е бил ухапан по крака си. В болницата видели раничката от ухапването, но не намерили кърлежа. Предполага се, че пациентът може да го е извадил сам и след това да е следял състоянието си.

Затова и при първите симптоми веднага е потърсил лечение. Тази пролет в Инфекциозна клиника са лежали и други ухапани от кърлеж пациенти, но те не са били болни. Болничният им престой е бил само за наблюдение, като не се е налагало лечение. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
5240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини