МКС се развали

  • 22 май 2017 17:44

  • 4504
  • 2
МКС се развали
© Getty Images

НАСА планира Пеги Уитсън и Джак Фишър да излязат извънредно в открития космос, за да подменят счупен компютър - един от общо двата, които контролират главните американски системи на МКС, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Повредата в устройството възникна в събота, по неизвестни причини. Тя остави оборудването на космическата лаборатория - захранване, радиатори, охлаждане и други системи, да работи, поддържано от резервния компютър. Екипажът от петима души от САЩ, Русия и Франция не е в опасност, пише "Монитор".

Пеги Уитсън и Джак Фишър излязоха в открития космос на 12 май, като работиха по повърхността на Международната космическа станция. Операцията беше определена като успешна от НАСА. По време на изпълнението й се появиха дефекти в охладителната система на скафандъра на Фишър.

Това ще бъде десетото излизане за 57-годишната Пеги Уитсън, а за 43-годишния Джак Фишър - второ. На борда на МКС работят също руските космонавти Олег Новицки и Фьодор Юрчихин, както и французинът Тома Песке.

Предишно излизане по спешност в открит космос на екипаж на НАСА беше през декември 2015 г. Тогава астронавтите освободиха спирачките на блокирала мотриса.

Преди дни НАСА представи нова интерактивна карта, с помощта на която можем да наблюдаваме Международната космическа станция (МКС) от хиляди места по света. Това е третият най-светъл обект в небето и се вижда с невъоръжено око, стига да знаете кога да го търсите. Spot the Station е лесна за употреба карта. Трябва само да въведете местоположението си и да кликнете върху възможностите за наблюдение. Ако местоположението ви не присъства на картата, можете да изберете най-близката опция. Космическата станция се вижда в радиус от 80 километра от всяко едно обозначение. МКС се движи с голяма скорост и е видима за около 3-4 минути. Най-подходящите моменти за набюдение са след залез слънце и/или в часовете преди изгрев, тъй като слънцето осветява добре МКС и контрастът с тъмното небе е висок. Максималната височина се измерва в градуси. Това представлява височината на космическата станция от хоризонта в нощното небе. Хоризонтът е 0 градуса, а директно над главата е 90 градуса. Буквите W, E, S и N означават съответно запад, изток, юг и север. Съкращения като WNW означават "западно от северозапад”. Една пълна обиколка около Земята МКС прави за около 92 минути. От извеждането в орбита до 30 април 2017 станцията е направила 105732 пълни обиколки.

Последвайте канала на

Novini.bg
4504 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
12345678

2017.06.03 | 13:28

1
МКС е една измама на НАСА за милиарди долари!
ник

2017.06.03 | 13:28

2
А ти щото там си пиеш кафето, нали? Боклук!

Добави коментар

Водещи новини