Премахване на дървета в Плевен предизвика недоволство

  • 22 май 2017 17:00

  • 1358
  • 0
Премахване на дървета в Плевен предизвика недоволство
© getty images

Мащабните ремонтни дейности в Плевен предвиждат изцяло обновяване на градската градина, реконструкция на водната каскада и на площада пред драматично-кукления театър. Преди дни бяха маркирани и дърветата в града, които трябва бъдат премахнати. Част от тях са в Градската градина.

Това предизвика обществено недоволство. Изявеният приложен творец Гергана Дилова заяви, че, освен изсъхналите, са маркирани и абсолютно здрави дървета.

Тя обеща да мобилизира учениците си в протестна акция за защита на дърветата Инж. Снежана Гърчева, ръководител „Инвеститорски контрол“ по проекта заяви БНР, че нито едно дърво няма да бъде изсечено, ако това не се налага от състоянието му:

Изготвена е фитосанитарна оценка на съществуващата дървесна растителност от проектант, ландшафтен архитект, който е оценил всяко едно дърво - какво е състоянието му и дали може да се запази или трябва да се премахне.

Специалистите са преценили, че от съществуващите на терена 380 дървета, съгласно тяхната разработка, 26 са опасни, като повечето от тях са изсъхнали видимо, и трябва да се премахнат. В тази връзка е направен оглед и същите са маркирани и предстои тяхното премахване. Проектът предвижда съвсем малка част, като процент от дърветата, да се премахнат.

Това са опасните дървета. Направена е таблица, в която всяко едно дърво е описано с неговите проблеми – хралупа, изсъхнали клони.

Проектът е изготвен преди две години, след като дърветата са били предварително огледани, уточни Гърчева. Той предвижда изграждане на спортни и детски съоръжения, на площадка за скейтборд, три беседки и ново парково осветление.

Над 200 ще са новите дървета в градската градина. Нова храстова растителност и хиляди рози ще придават модерен и приятен облик на града.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини