В България всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена (видео)

  • 22 май 2017 11:10

  • 12209
  • 1
В България всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена (видео)
©

Стартът на кампанията за профилактика на рака на маточната шийка "10 минути само за теб" бе даден днес, предаде репортер на Novini.bg. Лица на кампанията са актрисите Йоана Буковска и Елена Петрова.

По време на събитието лекари-специалисти представиха актуални данни за рака на маточната шийка – заболяване, което в световен мащаб е второто най-често срещано при жените на възраст 20 - 45 г.

Специалистите обаче отчитат повишаване на ваксиналния обхват сред 12 и 13-годишните момичета по програмата за превенция на заболяването. Ако през 2015 г.той е бил едва 5%, то за 2016 г. последните данни показват, че се е повишил на 14 на сто. За да има обаче максимален ефект от имунизацията и да се изгради колективен имунитет срещу причинителя – папилома вирус – обхватът трябва да достигне поне 75 на сто, допълват експерти.

Лили Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка призна: „Аз съм една от потърпевшите жени. Затова дълги години работя по профилактиката на кампанията. Здравната ни култура е много ниска“, отбеляза тя.

„Откритието през 2006 г. бе основа за разработването на ваксина срещу Човешкия паилома вирус. Извървях трудния път на тази диагноза, загубих и майка си от нея. На всеки 18 минути в Европа една жена умира от този вирус, а в България всеки ден“, разкри тя.

По данни на Българския национален раков регистър 1100 жени се разболяват всяка година у нас от този вид рак. Специализираните болници са препълнени с пациенти от тази диагноза.

Лекар-гонеколог обясни колко е важно да се постави ваксина срещу Папилома вирус, тъй като това е заболяване, което имат 80% от населението. По думите му българката е привилигерована, тъй като страната ни разполага с много добри гинеколози.

37 държави препоръчват ваксина срещу HPV. Експертите са категорични, че това е най-добрият начин за предпазването от вируса.

Видео гледайте тук:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12209 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.23 | 00:27

1
Това е цената на седесарската демокрация.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини