Зрелостниците са на матура по избор, седмокласниците - на изпит по математика

  • 22 май 2017 07:35

  • 7614
  • 1
Зрелостниците са на матура по избор, седмокласниците - на изпит по математика
© Булфото (архив)

Днес е втората задължителна матура за зрелостниците по предмет по избор. Ще се проведе и зпитът по математика за седмокласниците за националното външно оценяване.

Матурата за дванайсетокласниците започва в 08:00 ч., а изпитът по математика за седмокласниците – в 10:00 ч.

Учениците да се явят най-късно 15 минути преди началото на изпита в залите, където са разпределени, а по-добре и по-рано. Да носят ръчен часовник, за да могат да се ориентират във времето, съветват от просветното ведомство. Зрелостниците пишат с черен химикал, а седмокласниците – със син.

За втората задължителна матура зрелостниците избират между 13 предмета. Най-желаният от тях е биология и здравно образование. На него ще се явят над 14 000 зрелостници. На второ място се нарежда английски език, следван от география и икономика. Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по италиански език - 81.

За първи път тази дванайсетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо него в дипломата им да се запише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 7600 младежи са предпочели този вариант.

Матурите тази година ще бъдат разделени на модули. Учениците ще могат за излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матурата трае 4 астрономически часа. Изпитът за седмокласниците е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият - 90. Общият брой точки от двата модула е 100. В точки ще се изчислява и балът за влизане в гимназиите, като максималният е 500.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7614 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
потърпевш

2017.05.22 | 10:15

1
Този изпит не трябва да бъде задължителен.Не трябва да бъде вход за гимнизии, освен за математически гимназии. Явлението частни уроци е язва в образованието, разходите на родителите-непосилни.

Добави коментар

Водещи новини