16 350 души посетиха Националния исторически музей (снимки)

  • 21 май 2017 14:07

  • 6300
  • 0
16 350 души посетиха Националния исторически музей (снимки)
© НИМ

Музеи и галерии в София и страната отново отвориха вратите си безплатно за всички желаещи да ги посетят в рамките на Европейската нощ на музеите.

В столицата в инициативата се включиха близо 50 културни института, които представиха разнообразни мероприятия, пърформанси, изложби и други инициативи във времето от 18.00 до 00.00 часа. Това е 13-то издание на инициативата в София.

Събитието се организира от Френския институт, Столичната община и Министерството на културата.

16 350 души посетиха Националния исторически музей (НИМ). От сутринта до късна вечер, че и до посред нощ, не секваше потокът към сградата в Бояна, където са събрани едни от най-ценните съкровища от историята и културата на България.

Посетителите на музея бяха българи и чужденци, на всякаква възраст - млади и стари, идваха цели семейства – пеша, с коли, със специално организирания транспорт от центъра на София.

И имаше за какво – домакините от НИМ не само разтвориха широко и гостоприемно вратите на културно-историческата ни „обител“, но направиха и всичко възможно да отговорят на очакванията на хората и да представят не само по най-привлекателен начин забележителната си постоянна експозиция, но и да предложат разнообразни и атрактивни „съпътстващи“ прояви.

Особено голям интерес предизвикаха новите експонати за Васил Левски, специалната изложба, посветена на 24 май – старинни книги и икони с изображения на светите братя Кирил и Методий, експозицията „Скрито – покрито“ (за бельото на българката в началото на ХХ в.) и др.

Изпълненията на Камерния хор „Средец“ събраха доста почитатели на хоровото изкуство, а най-малките посетители не искаха да си тръгнат от Детския музейно-образователен център, толкова интересни им бяха заниманията там. И така – цял ден, цяла нощ.

Карнавал „Машината на времето” премина по улиците на Сливен в Нощта на музеите. Сборният пункт за участници и зрители бе пред Стария бряст, след което шествието премина по главната улица. Рамо до рамо вървяха хора с костюми от различни епохи.

Можеха да се видят тракийски костюми от началото на Новата ера, средновековни и възрожденски костюми. Част от костюмите бяха автентични, други реплики по модели от музея.

Голям интерес предизвика изложбата със златните съкровища, подредена в зала "Трезор" на Археологическия музей в Бургас.

Посетителите можеха да видят най-старото злато в Европа – съкровищата на Варненския халколитен некропол, както и тракийското съкровище от Борово.

Последвайте канала на

Novini.bg
6300 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини