Талибаните нападнаха от три страни афганистанския град Газни

  • 20 май 2017 17:10

  • 2053
  • 1
Талибаните нападнаха от три страни афганистанския град Газни
© Getty Images

Талибански бойци започнаха тази нощ офанзива от три страни срещу части от афганистанския град Газни, като при нападението блъснаха натоварен с експлозиви джип във входа на резиденцията на губернатора на провинцията, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Нападението срещу града, намиращ се на магистралата между Кабул и Кандахар е знак за засилване на пролетната офанзива на талибаните. То се извършва в момент, когато министърът на отбраната на САЩ Джим Матис се готви да представи на президента Доналд Тръмп препоръки за бъдещото равнище на войските в Афганистан.

В северната част на Афганистан талибаните засилиха операциите си срещу град Кундуз, който вече са превземали два пъти, за кратки периоди.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че талибанските бойци са превзели района Уагаж, който пресича магистралата на юг от град Газни. Боевете в други райони продължават, добави той. Според Муджахид са убити няколко членове на силите за сигурност и са унищожени много техни превозни средства, оръжия и боеприпаси.

Ръководителят на полицията на провинция Газни заяви, че талибаните са понесли много по-тежки загуби. Според него са убити 25 талибански бойци, а са загинали само двама членове на силите за сигурност.

Най-малко 10 бойци на терористичната организация Ислямска държава бяха ликвидирани при съвместна операция на афганистанските сили за сигурност в провинция Нангархар, предаде ТАСС, цитирайки вътрешното министерство. Шестима терористи са ранени, а един от убитите е бил влиятелен полеви командир, се казва в изявлението. По време на операцията е бил открит и таен склад с оръжия и боеприпаси на ликвидираните бойци.
Няма данни за жертви от силите за сигурност и мирните граждани.

Експертите подчертават, че в последно време се наблюдава значително укрепване на позициите на екстремистите в източните и южните афганистански провинции, както и в северната част на страната. При това полевите командири и бойци на талибаните все по-често се заклеват във вярност към Ислямска държава, отбелязва ТАСС.
Най-малко двама мирни граждани загинаха и 15 бяха ранени при нападение срещу филиал на "Ню Кабул банк" в центъра на град Гардез, административен център на източната провинция Пактия. Атентатът беше извършен около 14:30 ч. местно време (около 10:00 ч. по Гринуич). Един от нападателите се взриви на входа на банката, а друг се взриви след влизане в нея.

Афганистанската информационна агенция Толо нюз съобщава, че най-малко още един нападател се намира в сградата и обстрелва пристигналите пазители на реда.

ДПА съобщава, че при престрелката са загинали трима полицаи. Ранени са двама мирни граждани, съобщи говорител на губернатора на провинция Пактия. Той добави, че в момента не се води престрелка, но силите за сигурност подозират, че още един нападател може да се крие в тоалетната на сградата. В нападението са участвали общо трима или четирима екстремисти.

Засега никой не е поел отговорността за нападението в Гардез.

Последвайте канала на

БТА
2053 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.21 | 09:43

1
Разпада на западната империя, колониите и носят загуби не печалба

Добави коментар

Водещи новини