Доналд Тръмп получи най-високото саудитско отличие за усилията си за мир

  • 20 май 2017 16:33

  • 3746
  • 7
Доналд Тръмп получи най-високото саудитско отличие за усилията си за мир
© Getty Images

На тържествена церемония в Рияд саудитският крал Салман удостои американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския с най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", на името на основателя на управляващата династия, предадоха ДПА и ТАСС, позовавайки се на кралския двор и на медии.

Тръмп получи най-високата гражданска награда на монархията за усилията си за развитие на двустранните отношения и разпространяване на мира и стабилността по света, а също в знак на признателност за историческите тесни връзки между Саудитска Арабия и САЩ, посочи кралският двор.

Орденът се връчва на чуждестранни държавни глави за изключителен принос за укрепването на двустранното сътрудничество. Сред удостоените с него е и бившият американски президент Барак Обама, посочва ТАСС.

Тръмп и крал Салман изглежда се чувстваха добре в компанията един на друг, разговаряйки непринудено с помощта на преводач в кралския дворец "Ал Ямама", отбелязва Ройтерс.

Двамата си размениха послания и в Туитър. Тръмп отбеляза, че е чудесно да е в Рияд, а кралят го приветства в официалния си акаунт с думите: "Г-н президент, вашето посещение ще засили стратегическото сътрудничество и ще доведе до глобална сигурност и стабилност".

След банкет в двореца се очаква Тръмп и кралят да водят частен разговор и да участват в церемония по подписване на множество американско-саудитски споразумения, включително сделка за 100 милиарда долара за покупка на американско оръжие от кралството.

Очаква се саудитският петролен гигант "Арамко" /Aramco/ да подпише днес сделки за 50 млрд. долара с американски компании - част от стремежа на монархията да диверсифицира икономиката си отвъд износа на петрол, каза генералният директор на "Арамко" Амин Насер.

Американският технологичен и инженерен конгломерат "Дженерал електрик" (Джи И) /General Electric, GE/ днес съобщи, че е подписал със Саудитска Арабия сделки за 15 млрд. долара. Контрактите, които включват стоки и услуги от Джи И за близо 7 млрд. долара, са от различни сфери - от енергийния отрасъл и здравеопазването до петролната и газова индустрия и минната промишленост, посочи компанията. Част от сделките представляват меморандум за разбирателство и изискват по-нататъшни договаряния.

Утре се очаква Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да държи в Рияд реч пред мюсюлмански лидери с призив за сплотяване в борбата срещу ислямистките екстремисти. Той ще участва също в среща на върха с лидерите от шестчленния Съвет за сътрудничество в Залива.

Последвайте канала на

БТА
3746 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Нблюдаващотдалеч

2017.05.26 | 15:48

7
А тя какви цици има!!!
Аман Чернев

2017.05.26 | 15:48

6
Върховно лицемерие. Изпразниха затворите си от убийци и изнасилвачи и ги пратиха в Сирия да премахнат неудобния Асад. Мир и стабилност. Но къде? историята ми прилича на една друга в която Цеко Минев след като затвори лифтовете на Витоша бе награден с плакет за развитието на
Аман Чернев

2017.05.23 | 13:42

4
... зимните спортове

2017.05.25 | 00:55

5
ТРЪМП Е ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ДИПЛОМАТ

2017.05.23 | 13:39

3
какво е отличието-нож за обезглавяване на неверници

2017.05.23 | 13:39

2
какъв мир бе спри да се месиш в сирийския конфликт бе шизофреник!
Гост+

2017.05.22 | 08:18

1
Вечна дружба!

Добави коментар

Водещи новини