Организаторите на Фестивал на огъня отговориха на обвиненията на община Царево

  • 19 май 2017 14:32

  • 3241
  • 1
Организаторите на Фестивал на огъня отговориха на обвиненията на община Царево
© Булфото (архив)

Организаторите на Фестивал на огъня отговориха на обвиненията на община Царево, че събитието в центъра на София не може да бъде наречено "Нестинарство".

Те изпратиха отворено писмо до медиите, което публикуваме без редакторска намеса:

"Организаторите на Фестивала на огъня и нестинарството в София, който ще се състои на 20 май в София пред Паметника на Съветската армия, Княжевска градина, в отговор на обвиненията на община Царево, че комерсиализирме нестинарството като обичай изказваме огорчението си от тези нападки.

Нашата цел с този Фестивал е не да комерсиализираме, защото празника е безплатен за зрителите, а да популяризираме този така харесван от българите обичай. Ние не го крадем от село Българи, където той се изпълнява в автентичен вид всяка година на 3 юни, а напротив във всички наши изказвания изтъкваме точно тази традиция и каним всички гости на нашия Фестивал в София да видят обичая в автентичния му вид именно в село Българи, община Царево.

Огорчени сме от това, че добрите ни намерения срещнаха отпор и негативна реакция от страна на община Царево. Да, в София ние ще пресъздадем и ще покажем на мащабна открита сцена пред хиляди зрители нестинарския танц, защото това е един красив български ритуал, ще разкажем за него и това, че в автентичен вид се изпълнява само в село Българи, община Царево и наистина смятаме, че ще Запалим огъня български в душите на българите- гости и зрители и благодарение на Фестивала в София, тази година на 3 юни в село Българи ще има много повече хора, които ще отидат да видят нестинарството в автентичния му вид.

Изказваме извинение на община Царево, ако с организацията на Фестивала в София сме ги засегнали, но всички знаем, че нестинарския танц се изпълнява на различни места в България и то именно от нестинарите от Странджа и досега не сме видели негативна намеса на община Царево и затова не разбираме защо решиха точно сега да реагират отрицателно, при положение, че ние разговаряхме с тях и ги уверихме в добрите си намерения.

Означава ли това, че за всеки един български обичай, ако бъде пресъздаден на друга сцена извън автентичната такава ще се реагира по подобен начин. Нека тогава да се създаде закон къде в кои населени места в България кои точно български обичаи и ритуали могат да бъдат изпълнявани и кога и да се упоменат глобите и наказанията за неспазване на закона. Тогава ще се съобразим с него или неспазвайки го ще отговаряме пред наказателните органи. Дотогава сме отговорни само пред съвестта си.

Въпреки всичко ние сме положително настроени, защото обичаме българските обичаи и традиции, благодарни сме, че имаме село Българи и нестинарството и ще продължим да ги популяризираме.

Очакваме ви на Фестивала на огъня и нестинарството на 20 май /събота/ от 17.00ч пред Паметника на Съветската армия, в Княжевска градина, София .

ДА ЗАПАЛИМ И СЪХРАНИМ ОГЪНЯ БЪЛГАРСКИ!"
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
СТОЯН ИНДЖЕТО

2017.05.28 | 23:14

1
Те печенезите/шопи/, кога не крали, от цяла България? Писна ни!!!

Добави коментар

Водещи новини