ЕС отлага създаването на военен команден център заради езиков спор с Лондон

  • 18 май 2017 21:53

  • 2326
  • 5
ЕС отлага създаването на военен команден център заради езиков спор с Лондон
© Gettyimages

Европейският съюз, който се надяваше да покаже тази седмица напредък в създаването на обща отбрана, не успя да постави официалното начало на първия си военен генерален щаб паради семантичен спор с Великобритания, предаде Франс прес.

"Езиковите предложения" на 27-те страни в ЕС не удовлетвориха Великобритания и дискусията ще продължи през следващите седмици, предаде дипломатически източник, предаде БТА.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини обаче увери, че езиковият проблем е бил решен. Остава да бъдат уредени технически въпроси. "Създаването на новата структура вероятно ще е факт след броени дни", каза Могерини след края на заседанието на министрите на отбраната от ЕС днес в Брюксел.

В заключенията от срещата се посочва само, че ЕС очаква с интерес ефективното създаване, като краткосрочна цел, на Способности за планиране и провеждане на военни операции (Military planning and conduct capability, MPCC) в централата на ЕС в Брюксел.

Този център, който ще ръководи три съветнически и обучаващи мисии на съюза в Африка, ще отговаря на стратегическо равнище за планирането и оперативното осъществяване на военни мисии на ЕС с неизпълнителен мандат, мисии, които не са бойни, се казва в текста.

С оттеглянето на Великобритания, страните от Европейския съюз възнамеряват да създадат фонд за финансиране на съвместни военни проекти. Инициативата се вписва в усилията на Франция и Германия за развиване на Европа на отбраната в отговор на заплахите за съюза. 19 страни, сред които двете най-големи икономики в ЕС, наред с Италия и Испания, ще започнат идния месец преговори по т. нар. Кооперативен финансов механизъм. Възможно е той да бъде активиран по някое време догодина.

Великобритания дълго време блокираше европейската интеграция в сферата на отбраната, тъй като се опасяваше, че това може да заплаши ролята на НАТО.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2326 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.05.20 | 04:07

4
Откраднахте ни Европата! И сега не може да я защитите. Брюкселски посерковци.Европа и сестра и Родопа са тракийска митология!Онзи остров, който вятъра го брули всеки час, и вали дъжд през час, няма нищо общо с континента. Поискаха да си останат остров.Дано си намерят Петкан!К

2017.05.20 | 13:15

5
ХОДИ СИ В АЗИЯ

2017.05.20 | 04:06

3
ЕС няма единно мислене, интереси и език, камо ли пък единен военен център. Пълна боза..
bivsh atakist

2017.05.20 | 04:06

2
скоро и ЕС няма да има.тогава модераторе ибрек4ия ще трябва да си намериш истинска работа.

2017.05.20 | 04:06

1
НЯМА ДА ЗАПЛАШИ А ЩЕ ЗАМЕНИ РОЛЯТА НА НАТО

Добави коментар

Водещи новини