Валентин Радев се срещна с европейския комисар по миграция Димитрис Аврамопулос

  • 18 май 2017 15:33

  • 2066
  • 2
Валентин Радев се срещна с европейския комисар по миграция Димитрис Аврамопулос
© МВР

Една от първите срещи, които министър Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 проведе в рамките на участието му в заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел, бе с европейския комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

Двамата обсъдиха развитието на миграционната ситуация в България и усвояването на спешната помощ в размер на 160 млн. евро, която ЕК отпусна на България през 2016 г.

Комисар Аврамопулос оцени високо работата на България по гарантирането на високо ниво на гранична сигурност. „ЕК подкрепя България политически и финансово“, заяви той „Готови сме да окажем съдействие за навременното усвояване на отпуснатите средства.“

Фокус в дискусиите бе и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. ЕК и България ще работят в тясно сътрудничество за успеха на Председателството.

„Целта ни е постигането на конкретни резултати по ключови досиета от дневния ред на ЕС, в интерес на всички европейски граждани“, заяви министър Радев.

Двамата обсъдиха и развитието по важни както за България, така и за ЕК теми – визовата реципрочност със САЩ, въвеждането на системата Вход/Изход и повишаването на сигурността на ЕС чрез подобряване на оперативната съвместимост на европейските информационни системи. България и ЕК ще продължат да работят за отпадане на американските визи за български граждани.

Министър Радев отправи покана към комисар Аврамопулос за посещение в България, която бе приета с благодарност.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че България очаква от ЕС допълнителни 400 милиона евро за миграцията за 10-годишен период. Радев е поискал на среща с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос удължаване на срока, в който нашата страна да усвои вече отпуснатите 160 милиона евро за същата цел. Министърът посочи, че България настоява за справедливо отношение към първата страна, през която мигрантите са навлезли в ЕС.

Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем "наказвани" да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж. Не е справедливо. Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но се надяваме до нашето председателство на Съвета на ЕС да направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят, посочи министър Радев.

"Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч - зависим от това какво се случва в Турция, там има 2.5 милиона мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава, попита той. За нас е много опасно - в Гърция има 50 хиляди, там някакси се справят; в Италия има още повече - над 200 хиляди годишно. В България не е така, ние се справяме, като пазим границата, посочи министърът, но отбеляза опасността границата да бъде "пробита от много хора".

В отговор на призива на ЕК по-рано тази седмица нашата страна да смекчи очакванията си към мигрантите, кандидатстващи за разселване у нас от Италия и Гърция, той посочи, че всички държави проявяват претенции. Питаме те (кандидатите - бел. кор.) християни ли са, ако може да бъдат проверени, както правим с Турция - проверяваме всеки, който може да дойде у нас, поясни Радев. Министърът посочи, че България е изправена пред потенциална опасност, каквато няма дори за Италия. Голямата вълна, ако има, дано не се случва, ще дойде срещу България, без значение какви огради сме построили, допълни той.

По повод днешното двойно убийство в София той благодари на своите колеги, че бързо са реагирали и бързо извършителят е бил заловен. Министърът определи случая като тежък инцидент, какъвто не се е случвал скоро. Той изрази надежда да бъдат установени причините, дали извършителят има "психически отклонения или нещо друго". Да убиеш двама души съвсем не е лесно, не се прави така, коментира Радев.

Той посочи, че като гражданин коментарът му е, че първото нещо, което може да се предположи за извършителя, е, че има психически отклонения. Ще видим дали има или няма. Най-лесното и бързо нещо за предотвратяване на тероризма или такива битови престъпления е оръжието да бъде недостъпно за гражданите, коментира министърът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2066 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
bivsh atakist

2017.05.19 | 06:43

2
двама грозни дяволи

2017.05.18 | 22:13

1
Няма да дойде никаква вълна ако минирате границата и стреляте на месо.

Добави коментар

Водещи новини