Бургас се задушава от мръсен въздух. Институциите на крак (видео)

  • 18 май 2017 13:50

  • 7198
  • 1
Бургас се задушава от мръсен въздух. Институциите на крак (видео)
©

За мен лично е неприемливо това, което се случва в България със заводите на "Кроношпан". Едва ли такова нещо се случва в Германия или Австрия. Няма да говоря аз за какво се разбрахме днес. Ще предоставя тази възможност на представител на фирмата.

Това каза на пресконференция в Бургас министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. Той се срещна с ръководството на "Кроношпан - България" ЕООД във връзка с предприетите мерки по сигнали за замърсяване на въздуха от производството на дружеството в Бургас. "Предприехме мерки заедно с общината за решаване на проблема", каза Асен Ников, представител на фирмата. Първата е изграждането на нов зелен пояс около завода ни. Тази мярка вече е изпълнена. Ще проектираме затворени площи, в които да се съхраняват дървесните стърготини. Те ще бъдат заградени, за да не може вятърът да разнася стърготините. Двете помещения ще бъдат готови до 15 октомври. От наша страна има желание и воля да се спазват българските закони и европейските норми. Отворени сме за всякакви жалби на гражданите", допълни Ников.

"Разбрахме се за още няколко мерки", продължи Димов. "Създаден е график за миене на улиците около фабриката. Ще се закупи специална машина, която ще извършва тази дейност. Ще се извършва и пълен мониторинг на дейноста на завода, като целта е да се следи дали има замърсяване", разкри той.

Думата взе и бившият министър на околната среда, а сега депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. "Искам да балгодаря на министър Димов. Това е първото му посещение извън София. Проблемът е голям. Състоянието беше критично със запрашаването на въздуха. Трябва да се предриемат бързи мерки за решаването на този проблем. Строгият контрол трябва да бъде непрекъснат и повсеместен. Предприети са мерки и всички бургазлии се надяват, че те ще дадат резултат. Не могат да се правят компромиси със задравето на хората. Благодаря още веднъж на министъра за ангажираността му със случая. Аз от своя страна също ще продължа да работя относно екологичните проблеми в региона", категорична беше тя.

"На 15 юни предстои да се сключи договор между министерството и община Несебър за 150 000 лева за следене чистота на въздуха. Същият договор ще бъде сключен и с община Бургас. Голямо внимание ще бъде обърнато и на чистотата на водата и пречиствателните станции", разкри министър Димов.

"Направихме проверки на "Оазис", но установихме, че там проблемът не е от компетенцията на МОСВ. От Министерството на туризма също направиха проверка и беше установено, че няма проблем. Проверки ще правим и занапред. Законите трябва да се спазват", каза още министърът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7198 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.19 | 22:28

1
Вчерашният Лукарски е днешният Нено Димов ! ОФ-мекерето на ГЕРБ и Борисов...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини