Емил Радев: България трябва да получи пълен достъп до ШИС

  • 18 май 2017 12:30

  • 1160
  • 2
Емил Радев: България трябва да получи пълен достъп до ШИС
©

Българският евродепутат Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) призова за предоставянето на пълен достъп на България до Шенгенската информационна система (ШИС) в името на европейската сигурност. Това стана по време на дебат в пленарна зала на Европейския парламент относно прилагането на систематични проверки по границите на Европейския съюз и възникналите проблеми по някои европейски граници.

Емил Радев разкритикува факта, че въпреки че България пази „може би най-чувствителната външна граница - тази с Турция“, прилагайки напълно шенгенското законодателство и отговаряйки напълно на критериите за членство в Шенген, страната още няма пълен достъп до Шенгенската информационна система. Евродепутатът заяви, че докато продължава ограниченият достъп, въпреки добрите намерения и огромните усилия, полагани от българските служби, няма да може да бъде гарантирана максимална сигурност на външните европейски граници.

В този контекст, Емил Радев призова лидерите на тези държави, които пречат на членството на България в Шенген, да се замислят за сигурността на европейските граждани: „Ако продължават да блокират достъпа на България до ШИС, това означава, че не взимат на сериозно собствените си призиви за засилване на сигурността по външните граници!“, категоричен бе българският представител.

Също така, Емил Радев определи систематичните проверки по външните граници като важни, защото за първи път европейските и националните служби за сигурност ще знаят точно кой преминава границите. Според евродепутата, това значително ще намали шансовете на 2500-те европейски граждани, които участват в терористични организации в Сирия, Ирак и Либия, да се завърнат в Европа незабелязано и да представляват заплаха за сигурността.

Не на последно място, Емил Радев приветства възможността за прекратяване на систематичните проверки при създаване на пречки за свободното пътуване в ЕС и след оценка на риска. Според него по този начин се създава баланс между необходимостта от гарантиране на европейската сигурност и икономическите и бизнес интереси на съответните държави.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1160 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Г Р О Б БОЯДИСАНИ МУТРЕНСКИ БОКЛУЦИ...............

2017.05.18 | 17:57

2
Г Р О Б БОЯДИСАНИ МУТРЕНСКИ БОКЛУЦИ...............
monstakilla

2017.05.18 | 17:57

1
tozi mi prili4a na buratino.dali mu raste nosa?

Добави коментар

Водещи новини