Община Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата

  • 18 май 2017 10:29

  • 2000
  • 0
Община Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата
© Булфото (архив)

Община Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата. От общината обясниха, че събитието в центъра на София шоу не може да бъде наречено "Нестинарство".

Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня. То е ритуал, който е спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа, се обяснява в съобщение до медиите. На 30 септември 2009 година нестинарството е включено като нематериално културно наследство в списъка на Организацията по образование, наука и култура на Обединените нации. (ЮНЕСКО). При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в с. Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата "Нестинарство" с цел привличане интереса на зрителите.

Община Царево притежава Свидетелство за регистрация на марка "Нестинари" с регистрация 89814/10.11.2014 г. и е в готовност да търси правата си по съдебен път, се посочва в съобщението до медиите. От местната администрация на морската община са изпратили писмо и до Министерството на културата, в което заявяват несъгласието си нестинарският обичай "да бъде използван и имитиран" в центъра на столицата.

От Нестинарската общност в община Царево заявяват, че не биха участвали в подобни изяви и фестивали, които имат за цел да привлекат зрители, а не да покажат на хората един пазен и съхранен във времето обичай. Нестинарският ритуал ще бъде спазен в автентичния си вид на празника "Св. Св. Константин и Елена" - 3 и 4 юни в село Българи, община Царево.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини