ООН и Microsoft обявиха партньорство на стойност 5 милиона долара за насърчаване на човешките права

  • 17 май 2017 07:32

  • 2585
  • 1
ООН и Microsoft обявиха партньорство на стойност 5 милиона долара за насърчаване на човешките права
© Getty Images

Технологичният концерн Майкрософт (Microsoft) обяви, че ще предостави 5 милиона долара в период от пет години на Службата на ООН по правата на човека, предаде Асошиейтед прес.

Майкрософт планира да развие и използва технология, чрез която да помогне на агенцията на ООН за човешките права "да прогнозира, анализира и реагира на критични ситуации с човешки права" във време на убийства без съд и присъда, изнасилвания, задържания в затвора без съдебен процес и други нарушения на човешки права по света.

"Като глобална компания, която вижда проблемите на света, смятаме, че носим отговорност да помогнем за решаването им", заяви президентът на Майкрософт Брад Смит.

Партньорството е започнало миналата година. Говорителката на службата на ООН за човешки права Равина Шамдасари заяви, че то отразява ангажираност да се използва технология за насърчаване на човешките права и признание на ролята, която може да играе частният сектор за тази кауза.

Пример за развиваната технология е информационното табло РайтсВю (RightsView) за събиране на данни за нарушения на човешки права по държава и вид в реално време.

Майкрософт също така обеща да подкрепя кампаниите на ООН за насърчаване и информиране в областта на човешките права, включително изготвянето на фирмени принципи за борба с дискриминацията на сексуалните малцинства (ЛГБТ) на работното място.

Съобщението идва в момент на несигурност за основния източник на финансиране на службата на ООН за човешки права: държавите и правителствата. САЩ, които по традиция са сред основните донори, обмислят да съкратят финансовия си принос за агенции на ООН като част от плана на администрацията на Тръмп за орязване на бюджета на Държавния департамент, отбелязва АП. /

Последвайте канала на

БТА
2585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.17 | 12:05

1
Перат се некъде из муружляка - феминистки, жалки антинародни платени смешници като БХК - що ли го пиша с главни ...

Добави коментар

Водещи новини