Две сирийки са били обгазени с иприт при нападение в провинция Алепо през септември

  • 16 май 2017 21:54

  • 1948
  • 1
Две сирийки са били обгазени с иприт при нападение в провинция Алепо през септември
© Gettyimages

Разследване на мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) установи, че две сирийки са били обгазени с иприт при нападение в провинция Алепо през септември м.г., се казва в доклад до Съвета за сигурност на ООН, цитиран от Ройтерс.

Мисията не е могла да посети мястото, където се твърди, че е извършено нападението. Следователите се основават на разговори с пострадалите жени, анализ на кръвни проби, взети под тяхно наблюдение и проучване на информация, предоставена от сирийското правителство и Русия.

"Мисията може да потвърди, че двете пострадали жени, за които се твърди, че са били замесени в инцидента в Ум Хош, провинция Алепо, на 16 септември м.г., са били изложени на действието на газ иприт", се казва в доклада, който е бил предоставен на Съвета за сигурност по-рано този месец и оповестен днес. Руски следователски екип е посетил мястото два месеца след датата, на която се казва, че е извършена атаката.

Мисията на ОЗХО е изследвала минометен снаряд, за който се твърди, че е използван при атаката, който е бил взет от руския екип и предаден на сирийското правителство.

"Резултатите от лабораторния анализ позволяват на мисията да определи, че този снаряд е боеприпас, съдържащ газ иприт", се казва в доклада на мисията на ОЗХО. Тази мисия има за задача единствено да установи дали в Сирия са използвани химически оръжия. Сега съвместно разследване на ОЗХО и ООН може да провери кой е отговорен за химическата атака, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1948 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.20 | 08:54

1
УСТАНОВИ СЕ СЪС СИГУРНОСТ ,НЕ СА ДВЕ СИРИЙКИ...БИЛИ СА ДВЕ И ПОЛОВИНА И СНАРЯДИТЕ СА РУСКИ И СА БИЛИ ДВА И ПОЛОВИНА ..ТВЪРДИ СЕ ЧЕ СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ КЪМ ООН Е СЪСТАВЕН ОТ ПЕДЕРАСТИ..УЛАВЯТ СНАРЯДИ С ГЪЗА СИ

Добави коментар

Водещи новини