Кредитно дружество финансира покупките на цели земеделски стопанства по улеснена процедура

  • 16 май 2017 16:46

  • 1794
  • 0
Кредитно дружество финансира покупките на цели земеделски стопанства по улеснена процедура
©

Увеличава се интересът на фермерите към тегленето на кредити през алтернативни финансиращи институции, отчетоха от „Агрион Финанс” – българско дружество, което отпуска кредити и лизинг на земеделци. То представи основните си продукти – кредит за оборотни разходи, инвестиционни кредити и лизинг за покупка на земеделска земя на тазгодишното издание на БАТА АГРО 2017. Изложението се провежда на летището в град Стара Загора от 16 до 19 май.

Според експертите от „Агрион Финанс” покупката на земя е сред най-честите мотиви за тегленето на кредити от фермерите. Възможностите в тази посока са свързани с универсален инвестиционен кредит или т.нар. инвестиционно финансиране или на лизинг. И ако допреди няколко години подобни финансови продукти в земеделието се приемаха за екзотика, днес са разпознаваеми и използвани в бранша. Те са подходящи и за средните и по-дребни земеделци, които не могат да покрият сложните изисквания на големите финансови институции или нямат необходимата кредитна история. Дружеството няма лимит на отпуснатите средства. Кредитите на „Агрион Финанс” започват от 10 000 лв., но имат клиенти, получили и над 2 млн. лв. Компанията финансира дори покупката на цели земеделски стопанства, каквито тенденции се наблюдават на пазара.

При универсалния ипотечен кредит от „Агрион Финанс” финансирането покрива до 80% от цената на земята. При лизинга за покупка на земя процентът достига дори 100. Това е най-високият процент финансиране на пазара на земеделски кредити в момента. За фермера означава, че ако си е харесал даден парцел и договорената от него сума по сделката съвпадне с оценката на дружеството – компанията я купува вместо него, а клиентът вместо да затваря свободни средства, започва да я изплаща на части. Предимствата на кредитите на „Агрион Финанс” са свързани още с бързината, лесното кандидатстване, както и по-малкото документация. Дружеството прави оценката на земята много по-бързо, няма такса за разглеждане на документи и кандидатстване, което в крайна сметка улеснява процеса на финансиране. И ако периодът за теглене на кредит през голяма финансираща институция е повече от месец, в „Агрион Финанс” може да приключи за няколко дни.

Наблюденията на дружеството са, че фермерите изплащат задълженията си редовно. За година на пазара вече имат клиенти с изцяло изплатен първи кредит и редовно обслужван втори. Компанията е реализирала сделки за финансиране във всички земеделски общини.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини