Николай Петров: За здравеопазването има консенсус

  • 16 май 2017 15:14

  • 7109
  • 0
Николай Петров: За здравеопазването има консенсус
© Министерство на здравеопазването

Регламентите и организацията на работа са причините за напускането на страната ни, изтъквани от млади лекари, работещи вече в чужбина. Ако за други области в България няма консенсус, повярвайте ми, за здравеопазването има консенсус, но приоритетите не могат да бъдат по силите на един министър, а с усилията на пациентските организации, на бизнеса, на младите лекари да се намери пресечната точка и да се направи план, каза министърът на здравеопазването Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г., който присъства на дискусия за младите лекари.

По думите му кариерното развитие извън България не е лесно, но правителството има ясен приоритет и мерки ще бъдат взети. Министър Петров допълни, че са водени разговори с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, в които е постигнато съгласие, че трябва да "се заложи на правила и регламенти". Предстои и решаването на затрудненията, които младите лекари срещат при специализациите си, добави още той.

Даниела Дариткова също засегна проблемите, свързана с наредбата за специализациите. Тя допълни, че трябва да се намери решение за това всички медицински специалности да представляват интерес за младите медици. По думите й лекарят трябва да е свободен на базата на получените знания и опит, да търси най-доброто решение за лечение на пациентите си, без да бъде ограничаван от клинични пътеки или други затруднения.

Не е нормално да не сме създали такива предпоставки, че лекарят да избере на първо място собствената си държава, каза председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. Той припомни, че ежегодно над 500 млади специалисти напускат България, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7109 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини