Започва подготовката на фонд в подкрепа на ВиК сектора (видео)

  • 16 май 2017 11:28

  • 2144
  • 1
Започва подготовката на фонд в подкрепа на ВиК сектора (видео)
© Булфото

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков заяви по време на форум за водата, че Министерството разработва проектна програма, ще бъде създадена и междуведомствена група с участие на министерствата на финансите и на околната среда, за създаване на фонд, който да генерира проекти и да реализира инвестиции за ВиК сектора в по-малките населени места, които няма да могат да получат финансиране по оперативните програми и в области, в които по линия на проблема с консолидирането, също няма да има евросредства.

Пред журналисти министърът коментира, че ресурсът на фонда ще е насочен към онези населени места, които не попадат в обхвата на еврофинасирането по линия на Програмата за развитие на селските райони или по линия на ОПОС, без общините, които пречат на консолидацията в сектора. Финансирането през фонда ще става по обективни критерии, на базата на които ще се подкрепят най-спешните и неотложни проекти, уточни министърът. За тези населени места единственият вариант за инвестиции в сектора е по линия на ВиК-операторите, която е крайно недостатъчна като ресурс и през публични инструменти - общински и държавен бюджет.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви по време на форума, че към 15 май само за сектор "Води" са обявени десет процедури по оперативна програма "Околна среда" за 866 млн. лева, сключени са 20 договора за безвъзмездна финансова помощ за над 602 млн.лева, което е около 30 процента от ресурса по тази ос на програмата.
Министърът обаче посочи, че след този период ще останат общини, за които няма да се намерят средства за финансиране на водните им цикли и за там ще се намерят общински, държавни или други финансови инструменти, може би такива на ВиК, обвързани с намирането на подходящи бизнес решения.

В отговор на журналистически въпрос за цената на водата и инвестициите за сектора министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи необходимостта да се търси баланс, като посочи, че не само през цената трябва да се правят инвестиции в сектора и допълни, че сега с консултантската подкрепа на Световната банка се създава механизъм за повече инвестиции при минимално отразяване на това върху цената на водата. Факт е, че в някои населени места цената на водата е на горна граница на социалната поносимост - Монтана, Търговище, Добрич, и там цената на водата не може да расте или ръстът трябва да е обвързан с увеличаването на доходите на населението, коментира министърът. Същевременно той посочи, че в някои административни области цената на водата е в пъти по-ниска от прага на социална поносимост, но по думите му това не означава, че тя трябва да нарасне до нейния таван.

В отговор на въпрос по повод предстоящи протести срещу застрояването по Черноморието регионалният министър посочи, че една от стъпките за планово и предвидимо застрояване, където това е допустимо, е бързото приемане на Общите устройствени планове, където такива няма. С тези планове се постига баланс между екологичните, икономически и социални интереси, допълни министърът.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов също посочи необходимостта от това да бъдат приети устройствените планове по Черноморието, защото те ще определят кои райони могат да бъдат застроявани и кои не.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2144 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.16 | 12:05

1
мижи да те лажем

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини