Експерти предупреждават за нови мутации на компютърния вирус "Уонакрай"

  • 15 май 2017 11:47

  • 2335
  • 1
Експерти предупреждават за нови мутации на компютърния вирус "Уонакрай"
© Getty Images

Хаосът в глобалното киберпространство след уикенда продължава да се разпространява в резултат на плъзналата в петък по цял свят хакерската атака, предава Асошиейтед прес от Азия.

Агенцията цитира мнения на експерти, които предупреждават, че с включването на компютрите и служебните интернет мрежи в началото на работната седмица може да се стигне до още по-големи поражения, поради появата на нови, още по-опасни мутации на компютърния вирус "Уонакрай", предизвикал хаос в интернет пространството на 150 страни. Най-засегнати в Азия се оказаха Китай, Япония и Индия, но в световен мащаб пострадаха също Русия, Украйна, Великобритания, Испания, Испания, Бразилия и отделни компании в Германия, САЩ и Франция, посочва АП.

Експертите съветват организации и компании незабавно да ъпдейтват по-старите все още използвани варианти на операционната система "Уиндоуз", за да ограничат уязвимостта им към появяващите се по-мощни мутации на вируса или към негови бъдещи варианти, които няма как да бъдат спрени. Те предупреждават, че в неделя са били засечени такива нови варианти на бързо мутиращия вирус, като един от тях вече не съдържа "слабото място", което позволи на изследователите да прекъснат разпространяването му в петък.

Експертът Райън Кейлъмбър от компанията "Пруфроинт инк.", който помогна да се спре разпространението на "Уонакрай", каза, че новата версия на вируса, несъдържаща тази "слабост", може да се разпространява, но е "доброкачествена", защото съдържа друга слабост, която не й позволява да "превзема" други компютри и да иска откуп за отключване на блокираните файлове. Той обаче не изключи появата на мутант, който да няма слаби места, и предупреди, че все още няма създадено противодействие срещу тази уязвимост.

АП припомня, че заплахата от "Уонакрай" остава и може да бъде активирана само от един потребител в дадена компютърна мрежа, който кликне върху заразено приложение или линк, при което веднага се заразяват всички компютри и устройства в мрежата. Тогава мониторите се оцветяват в червено, появява се съобщение, че файловете са заключени, и се иска откуп (плащане) онлайн във виртуалната валута биткойн от 300 долара. Часове по-късно следва второ предупреждение за 600 долара, преди файловете да бъдат окончателно унищожени.

Последвайте канала на

БТА
2335 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.15 | 18:24

1
Само така! :) Още по-хубаво ще проличи, че "царят е гол", хехе.

Добави коментар

Водещи новини