Фалшивите новини - неизбежни ли са те? (видео)

  • 14 май 2017 14:29

  • 5190
  • 10
Фалшивите новини - неизбежни ли са те? (видео)
©

Темата за фалшивите новини е особено актуална днес, когато в речника на английския език вече официално фигурира думата пост-истина.

Според Самуил Петканов, създател и основен автор на пародийния сайт "Не!Новините", "средствата за масови комуникации заприличаха на религиозни храмове, всеки посещава с безкритична охота своя храм, а истината се ползва, само когато не пречи на вярата".

От другата страна на истината застана математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, който изследва социалната и икономическата динамика, и управлението на сложни научни системи.

Със сигурност мерилото на науката за истинност е много по-различно. Заедно с тях и в ролята на модератор в дебата на тема Фалшиви новини, който проведе в рамките на Софийски фестивал на науката, застана  Вера Гоцева, която в последно време търси истината през обектива на фотооапарата.

Тя е известна с фотографския си псевдоним Lomovera, била е журналист, изкушена е от философия, театър, наука. В дискусията между тримата се опитаха да ни покажат по какво да разпознаваме фалшивите новини.

Според Вера Гоцева фалшивите новини се изграждат доста манипулативно, а накой има изгода от вас да четете фалшива новини, тъй като обикновено става, по думите й, въпрос за пари.

Фалшиви новини винаги е имало - ако се върнем в комунизма вестник "Работническо дело" е вестник изцяло с фалшиви новини, каза тя. Журналистката припомни, че по време на конфликта между Русия и Украйна е имало много фалшиви новини за Украйна. Тръмп също използва по време на кампанията си така наречените алтернативни факти. Имаме истина и имаме лъжа, а в журналистиката няма нищо по средата, каза Вера Гоцева.

Според Самуил Петканов човекът възприема информацията емоционално и субективно. Винаги ще има някой, който ще повярва на някаква измислица, каза създаделят на "Не!Новините".

Според неговата теза фалшивите новини са една мейнстрийм тема, но не са нещо ново. В момента имаме най-свободен достъп до истината, просто в наши дни има твърде много информация, в която започваме да се съмняваме.

Няма да успеем да заличим и да се преборим с фалшивите новини, каза Самуил Петканов.Според него може да се направи фалшива новина и само от истини. Фалшивите новини се използват злонамерено с цел всяване на страх, безнес цели и те просто се маскират според аудиторията си.

Според проф. Николай Витанов, който също представи тезата си за фалшивите новини, има голямо значение кой поръчва фалшивата новина и към каква група е насочена тя. Той даде пример с политиците и политическите обещания.

По думите му, българските политици лъжат без мярка, а трябва да лъжат с мярка.

Фалшивите новини според него са неизбежни, но могат да бъдат, както полезни така и вредни.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5190 10

Коментари 10

Добави коментар

2017.06.30 | 12:07

10
самите вие сте фалшиви, западните ценности са фалшиви
Alex2

2017.06.30 | 12:07

9
Явно "хибридните войни на Русия" не свършиха работа и сега е ред на фалшивите новини ...дрън дрън та пляс !

2017.05.15 | 06:01

4
В Русия всички новини са фалшиви!

2017.06.30 | 12:07

8
И в България!Вече няма разлика между дясната БКП-ГЕРБ и лявата БКП-БСП! Борисов-3 се крепи на същите златни пръсти, на които се крепеше Орешарски на БСП и ДПС!!!Орешарски позлати пръста на Сидеров, Борисов му позлати шепите до лактите! Намазаха и агент Иван Каракачан и фюрера-м

2017.05.23 | 23:29

7
ДА ,ОПРЕДЕЛЕНО..ВСИЧКИ НОВИНИ ЗА РУСИЯ СЕ СПИСВАТ ОТ КУР.ВИ И ПЕДАЛИ..НАЛИ БЕ ИБРИК ,СЛАВОФФ,ОНЯ ОТ КУРНИК,МАЯ,ДЕСИСЛАВА ,ЗАЕКА И ВСИЧКИ ПЕДАЛИ..

2017.05.23 | 23:28

6
Тръмп каза една дума и цялото прошляшко племе изрева на умряло хахаха
Проверете моля

2017.05.15 | 11:25

5
Проверете срочно тази новина Европейския съюз заплаща на БЪлгария десетки милиарди изхарчени за евро обекти. СОфия твърди че нагли престъпници ограбват БЪлгария и с тези милиарди ..

2017.05.15 | 06:01

3
Делянко Пеевски малко ли ни е?!!!

2017.05.14 | 20:56

2
САМОИЛЧО ПАК ГОВОРИ ГЛУПОСТИ

2017.05.14 | 20:25

1
рекламите ? фалшиви новини ли са ? явно ;закона; толерира въвеждането в заблуждение с цел облагодетелстване ? затова и не преследва разни измамници и лъжци , а това че политиците мамят и лъжат е световно известна истина

Добави коментар

Водещи новини