Адвокат: Ако те подхване ЧСИ, можеш да попаднеш в омагьосан кръг

  • 14 май 2017 15:29

  • 52318
  • 0
Адвокат: Ако те подхване ЧСИ, можеш да попаднеш в омагьосан кръг
©

В последните дни темата за частните съдебни изпълнители отново е актуална.

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание предложение за изменение на Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), с които се цели спиране на произвола на частните съдебни изпълнители. Екипът на Novini.bg потърси адвокат Божидар Харизанов за коментар по темата.

Смятате ли, че направените предложения от Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на ще помогнат за решаване на проблема?

Моето мнение е, че направените предложения за промени в ГПК ще минат трудно в пленарна зала. Това е така, защото ще засегнат основно интересите на търговските банки, предишните промени бяха направени точно с тази цел, а именно търговските банки да имат повече права от другите търговски дружества и обикновените граждани. Става дума за прословутия член 417 от ГПК, който засяга така нареченото заповедно производство. В този член търговските банки са приравнени на държавата и общините, които имат право въз основа на счетоводни извлечения да поискат от съда да им се издаде заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист. Разликата между член 410 и 417 от ГПК е тази, че при член 410, когато кредиторът подаде заявление за издаване на заповед за  изпълнение и изпълнителен лист, с него се представят всички доказателства в подкрепа на това претендирано вземане. Съдът изпраща съобщение на длъжника, че срещу него има образувано дело и той може да подаде възражение, с което това производство се спира. След което, кредиторът трябва да си заведе установителен иск в определен срок, където доказва наличието на претендирането вземане. Големият проблем е при член 417, където длъжникът бива уведомен от съдия изпълнител за издадената заповед за изпълнение и изпълнителен лист едва след образуването на изпълнително дело срещу него. Дори и да подаде възражение, същото не спира изпълнителното производство. Докато длъжникът се усети апартаментът му бива продаден и то не на реалната пазарна цена, а на такава определена от съдебния изпълнител, като в повечето случаи продължава да дължи още пари. По този начин се получава един омагьосан кръг, от който няма измъкване. Дори и да спечели делото след няколко години, длъжникът много трудно ще върне имуществото си. Лобито на търговските банки ще се опита да възпрепятства исканите промени. 

Каква е ролята на частните съдебни изпълнители?

Съдебните изпълнители (държавните съдебни изпълнители и частните такива бел. ред.) събират вземанията, които произтичат от съдебните решения, заповедите за изпълнение и изпълнителните листове издадени въз основа на тях. След като се образува изпълнително дело, съдебният изпълнител изпраща  на длъжника покана за доброволно изпълнение. Тук е основният проблем, който възниква при уведомяването на длъжника и то от страна на ЧСИ-тата. Съдебният изпълнител има много права, като с някои от тях се злоупотребява. Става дума за прословутото залепване на съобщенията. Няма как да се докаже, че длъжникът не е намерен на адреса и лицата, които носят тези съобщения много лесно могат да злоупотребяват, като напишат протоколи, които констатират, че лицето не е намерено на адреса и съобщението е залепено. Не може да се докаже по безспорен начин, че длъжникът не е намерен, а също така, че и съобщението е залепено. Всеки адвокат се е сблъсквал с такива случаи, като например така нареченото "залепено съобщение" е пуснато в някоя пощенска кутия, случайно е паднало зад радиатора във входа, духнал го е вятъра..... Дори аз съм имал случай, когато след скандал с частен съдебен изпълнител започнаха да носят съобщенията до мой клиент в кантората ми. Влязох в кантората си, за да вземе едни документи, което ми отне буквално 5 минути. На излизане видях, че на вратата е закачено съобщение от ЧСИ, а никой не беше дори чукнал или звъннал. Злоупотребява се и с таксите, които ЧСИ-тата си начисляват. Те са прекомерно високи, дори ако трябва да се снимат определени документи от изпълнителното дело, се таксува по един лев на страница, докато в нормален ксерокс струва 10 стотинки. Почти никакви действия на ЧСИ-тата не могат да бъдат обжалвани. Наскоро всички видяха какви разработени схеми имат за продаване на различно имущество на длъжниците за нищожни суми.

Какъв съвет бихте дали на гражданите, които се сблъскват с частни съдебни изпълнители?

По възможност веднага да се консултират с адвокат. Има срокове, които не трябва да бъдат изпускани, при организиране на защитата. Повечето хора се притесняват, че нямат средства, но със сигурност е по-добре да се консултират с професионалисти, които могат да им помогнат.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
52318 0

Свързани новини

Водещи новини