Електромобилите и хибридите да с безплатно паркиране в София е една от мерките за по-чист въздух

  • 12 май 2017 15:22

  • 1305
  • 4
Електромобилите и хибридите да с безплатно паркиране в София е една от мерките за по-чист въздух
© Булфото (архив)

Електромобилите и хибридните автомобили да са с безплатно паркиране в София. Това е само една от мерките, които се предлагат за стимулиране на ползването екологично чисти автомобили. Това заяви общинският съветник от Политическа група 5 на СОС Симеон Славчев.

Предложението е едно от многото мерки, които вече са разгледани на транспортна комисия във връзка с Програмата за чистия въздух в столицата. "Проблемът е от най-сериозните за София и затова в СОС бързо трябва да приемем програмата и прилагането на мерките. В градския транспорт на столицата вече има електробуси, а скоро техният брой ще се увеличи, категоричен е Симеон Славчев.

Освен безплатното ползване на паркоместа в София може да се направят и облекчения на данъците или изобщо да не се плащат налози от притежателите на електромобили и хибридни автомобили. Облекчения ще има и за мобилните търговски обекти, които продават сандвичи, плодове, зеленчуци, пици и др.

Точка 5 в Дневния ред на предстоящата сесия на СОС, на 18 май т. г. е Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015 - 2020 г. По тази точка ще докладва зам.-кметът по екология Йоанна Христова.

До сесията мерките от Програмата ще трябва да бъдат одобрени и от още 3 комисии на СОС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1305 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.05.13 | 16:09

4
Шефката на паркирането Милова да го дуаа сополив

2017.05.13 | 16:09

3
Тая овча твар Милова още ли работи в ЦГМ. Нема ли накрая да се намери некой честен човек от общината да я изхвърлят от хранилката.

2017.05.12 | 23:27

2
А кога ще забранят отоплението на твърдо гориво? Стига са казвали, че колите са основен замърсител - всяка ел кола като мине по мръсните улици, ще вдига прахоляка и ще мърси въздуха, защото не колите са проблема, а че не се чисти. И строежите замърсяват много, но никой не закач
Алекс

2017.05.12 | 22:52

1
Огромен процент от хората в България (в това число и аз) карат коли на над 12 години. Как ще ме стимулират да си купя електромобил със 900 лева месечна заплата, за да спестя 2 лв. на ден? Икономиката в България не е достатъчно развита, за да може такива привилегии да дават добър ре

Добави коментар

Водещи новини