Русия между Божието милосърдие и православния шериат

  • 12 май 2017 10:21

  • 2194
  • 4
Русия между Божието милосърдие и православния шериат
© gettyimages (архив)

Руската православна църква (РПЦ) нарече божия милост присъдата, която получи "ловецът на покемони", пише "Московский комсомолец".

Съд в централния руски град Екатеринбург наказа вчера с условна присъда блогъра Руслан Соколовски, ловил покемони със смартфон в местна църква и качил записа в интернет. Зам.-ръководителят на мисионерския отдел на Московската патриаршия игумен Серапион изрази надежда, че младежът ще приеме толкова меката присъда като знак свише, че на този свят има Божие милосърдие, пише вестникът. Експерти съзряха в действията му по-специално разпалване на религиозна и социална омраза, напомня "Росийская газета".

"Съдът доказа на Соколовски, че Бог все пак има", пише в заглавие "Независимая газета". "Ако самият Соколовски или друг някой повтори тези действия, ще се наложат вече много по-твърди мерки. Ако не се вземат такива, ще действа вече сам Господ, пращайки смърт и страдание, наказвайки може би целия народ", предрича общественикът протойерей Всеволод Чаплин, цитиран в друг материал от "Московский комсомолец". Но според автора на още една статия: Ако съдим човек за неверие или глупост, ще станем Съветски съюз наопаки. Или православен шериат.

В крайна сметка Соколовски прекара в килията повече време, отколкото Евгения Василиева, осъдена по корупционния скандал в руското министерство на отбраната през 2012 г., коментира опозиционерът Алексей Навални, цитиран в онлайн изданието "66.ru". Бивша служителка в министерството, Василиева получи петгодишна присъда за пране на пари, измами и злоупотреби за близо 200 милиона рубли, но остана в лагера едва месец и бе освободена предсрочно.

В Русия "незнайно защо започнаха да делят обществото на вярващи и невярващи, после отделно ще го делят на комунисти, на хомосексуалисти", заявява адвокатът Андрей Князев, цитиран в подборка от коментари на юристи, която помества "Комерсант". Според неговия колега Пьотър Скобликов обаче законът брани в случая "правото човек да има нещо скъпо и свято"."Наказателните репресии срещу популярни видеоблогъри са начин за сплашване от страна на държавата", заявява Вадим Волков.

"От 19-и век насам в Русия не са хвърляли никого в затвора и не са изгаряли хора на клада за това, че отричат Бога", напомня Мария Баст. И добавя: "Имам пълното усещане, че пак се мъчат да ни вкарат в това диво Средновековие".

Последвайте канала на

БТА
2194 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.05.18 | 21:06

2
Руснаците не са ПРОДАЖНИ като вас българите и махнете тая дума шериат бе ГЯУРИ

2017.05.22 | 11:29

4
Грешиш, че авторът е българин! Никой православен няма да сложи думите православие и шериат в едн оизречение! А ти определено си умствено изостанал!
аз

2017.05.18 | 21:05

1
Напротив! Жестокости, уж в името на религията, са извършвали всички! Включително и православни (уж) християни! Чували ли сте за Влад Тепеш?! По това време си е било съвсем "нормално" да се извършват такива ужасии! Просто той ги е вършил в по-голяма степен от останалите - незави

2017.05.18 | 21:12

3
Не знам кой некадърник е написал тази глупост. А шариатът е МЮСУЛМАНСКИ закон, така че тази дума няма никакво място в комбинация с православие !

Добави коментар

Водещи новини