Федерика Могерини: ЕС няма да има 27 членки след Брекзит

  • 11 май 2017 15:18

  • 5771
  • 1
Федерика Могерини: ЕС няма да има 27 членки след Брекзит
© gettyimages (архив)

Аз съм убедена, че след Брекзит (излизането на Великобритания от Европейският съюз) блокът няма да има само 27 страни-членки, каза Федерика Могерини, предаде РИА Новости.

Първият дипломат на ЕС даде интервю пред италианския в. Стампа. Пред изданието от родината си тя коментира бъдещето на политическия съюз. След решението на жителите на Обединеното кралство от юни 2016 г. много предсказваха, че това е началото на края на европейската идея. "Ние обаче водим преговори за пълноправно членство със Сърбия, Косово и Черна гора. Някои наричат това разширяване, аз обаче предпочитам термина възстановяване на европейското единство", каза тя.

"Благодарение на преговорите между Брюксел, от една страна, и Белград, Прищина и Подгорица, от друга, трите балкански държави започнаха да преодоляват раните от войните на Балканите в края на миналия век. Те тръгнаха към Европа", каза още Могерини. "Този процес обаче няма да е лесен и кратък. До влизането на някои страни може да изминат дори 20 години", посочи още тя.

Според Могерини хората, които предричат разпадането на блока е рано да се радват. "Резултатите от президентски избори във Франция показаха това", посочи още първият дипломат на ЕС. Гласоподавателите в западноевропейската държава на 7 май предпочетоха центриста Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на пред евроскептичката Марин Льо Пен.

Британците според Лисабонския договор ще напуснат 28-членния сега блок в началото на 2019 г., допълва руската медия.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5771 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.27 | 08:48

1
тая има страшно негативна физиономия

Добави коментар

Водещи новини