Подготвя се археологическа експедиция в района на фара при нос Шабла

  • 09 май 2017 16:59

  • 1449
  • 1
Подготвя се археологическа експедиция в района на фара при нос Шабла
©

И това лято ще продължат археологическите разкопки на три от основните обекти в област Добрич, съобщи изпълняващият временно длъжността директор на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев. Общините Тервел, Шабла и Крушари са осигурили финансиране от местните си бюджети.

Кога ще започнат експедициите и колко ще продължат ще зависи от това дали държавата ще осигури финансиране, обясни Добрев.
Подготвя се експедиция в района на фара при нос Шабла. Там трябва да продължи проучването на античното укрепление, намиращо се до естакадата и навигационното морско съоръжение.

Община Тервел осигурява от собствения си бюджет близо 30 000 лева за продължаване на разкопките на крепостта Палматис. Там миналото лято бе открита базилика от 5-и век. Научен ръководител, заедно с проф. Казимир Попконстантинов, ще бъде и Боян Тотев от музея в Добрич.

За продължаване на археологически проучвания на крепостта Залдапа Община Крушари осигурява тази година 12 000 лева, съобщиха от общинската администрация.
Ръководители на екипа, който ще работи на крепостта, са проф. Георги Атанасов от Историческия музей в Силистра и доц. Валери Йотов от музея във Варна. Залдапа е най-голямата крепост във вътрешността на Добруджа, с площ над 250 дка.

При проучванията й бяха открити две крипти, които предстои те да бъдат проучени тази година. Крепостта бе обявена за обект от национално значение. Предвижда се такъв статут да се иска и за Палматис, обясни Добрев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1449 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иванов ВЪзмутен

2017.05.19 | 21:36

1
Колеги внимателно ако искате само 0.012 млн лева нема да ви дадат.НА мен даже пет лева не ми дадоха докато проучвах следи от видими сработили активни разломи в региона на Белене..Цяло писмо от министерски съвет ми пратиха че немат пари ..ПОсле един ми светна че ако бях искал сам

Добави коментар

Водещи новини